Uutiset / 17.06.2015

Yli puolet JSN:n kevätkauden päätöksistä langettavia

JSN:n tiedote:

Julkisen sanan neuvoston tänä vuonna tekemistä päätöksistä yli puolet on johtanut langettavaan ratkaisuun. Alkuvuonna neuvosto ratkaisi 49 kantelua, joista 25 päätyi langettavaan. Suhde voi vielä muuttua vuoden lopun lähestyessä, mutta nyt tilanne on tämä.

Kevätkausi on muutoinkin ollut poikkeuksellinen. JSN:lle on tehty kesäkuun puoliväliin mennessä 235 kantelua. Tavallinen tahti on ollut vuoden puolivälissä 170–180 kantelua. Kanteluista on tänä vuonna esikarsittu kolmisenkymmentä ja otettu käsittelyyn runsaat viisikymmentä kantelua. Myös nämä luvut ovat edellisvuosia isommat. Eniten langettavia päätöksiä on annettu piilomainonnasta ja virheen korjauksesta.

”Trendi on huolestuttava, koska korkein langetusprosentti tähän saakka on ollut vuositasolla 40. Tämä voi johtua vuotuisesta vaihtelusta, mutta toisaalta näyttää siltä, että Journalistin ohjeiden tuntemuksessa on parantamisen varaa. Langettavia päätöksiä on tullut liikaa alkeellisista virheistä. Päätoimittajien velvollisuus on pitää huoli siitä, että koko toimitus ja myös mediayhtiöiden myyntiosastot tuntevat hyvin Journalistin ohjeet”, JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo.

JSN kokoontui tiistaina kevätkauden viimeiseen kokoukseen. Neuvosto ratkaisi kymmenen kantelua, joista kuusi päätyi langettavan ja neljä vapauttavaan. Yhdestä esityksestä äänestettiin, mutta se pysyi äänin 10–3 vapauttavana.

Satakunnan Kansa ja Keskipohjanmaa saivat langettavat virheen korjauksesta. Turun Sanomien langettavan perusteena oli esimoderoidulla keskustelupalstalla julkaistu väkivaltaan yllyttävä kommentti, jota toimitus ei pyynnöistä huolimatta poistanut. Hufvudstadsbladet sai langettavan piilomainonnasta. KMV-lehteä neuvosto huomautti yksityisyyden suojan loukkaamisesta. Ilta-Sanomat laiminlöi lähdemaininnan uutisessa, joka perustui valtaosin toisen lehden hankkimiin tietoihin.

Iltalehti, Kodin Kuvalehti, Yleisradio ja Aamulehti saivat vapauttavat yksityisyyden suojasta, piilomainonnasta ja virheen korjauksesta.

Päätökset löytyvät JSN:n verkkosivuilta.

----------------

Kommentit:      Risto Uimonen 040 552 0206

Lisätiedot:        JSN:n toimisto 09 135 7494


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.