Uutiset / 13.12.2021

Vuoden 2021 Repla-palkinto Petri Savolaiselle

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto myöntää Repla-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka edistää av-kääntämisen tai av-kääntäjien asemaa yhteiskunnassa. Tänä vuonna viidettä kertaa jaettu tunnustuspalkinto myönnettiin Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle. "On hienoa, että Repla-palkinto jaetaan jälleen pienen tauon jälkeen. Kääntäjien ja tulkkien asioita ajetaan useissa eri järjestöissä, ja yhteistyössä on voimaa. Painoarvomme kasvaa, kun alan puolustajia on monta. Onnittelen lämpimästi Petri Savolaista Repla-palkinnosta ja toivotan onnea hänen työhönsä myös jatkossa", sanoo SKTL:n puheenjohtaja Sirpa Alkunen. Repla-palkintolautakunnan perustelut valinnalle: Suomen av-käännösalan taistelu säällisistä työehdoista viimeisen 21 vuoden ajalta henkilöityy erittäin pitkälle Petri Savolaiseen. Petri tuli mukaan Yhtyneet-sopimusneuvotteluihin Journalistiliiton edustajana 2000-luvun vaihteessa ja jatkaa yhä tes-neuvottelijana käännöstoimistojen tes-neuvotteluissa. Yhtyneet-sopimuksen osalta Petri onnistui luovuutensa ja sitkeytensä ansiosta säilyttämään Yhtyneet-työehtosopimuksen sekä Yleisradiossa että MTV3:lla 2000-luvun alusta aina vuoteen 2012, jolloin MTV3 ulkoisti käännöstoimintansa. Tämä onnistui toistuvista ulkoistusuhkista ja työehtojen polkemisyrityksistä huolimatta. Yleisradiossa Yhtyneet-sopimusta – joka on Suomen av-käännösalan työehtojen "johtotähti" – noudatetaan yhä. Käännöstoimistojen työehtosopimus, jota voidaan pitää historiallisena saavutuksena, on myös suurelta osin Petrin sinnikkään työn tulosta. Tässä työssä Petri jatkaa yhä. Koska av-kääntäminen on luonteeltaan sellaista, että säälliset työehdot toteutuvat pelkästään työehtosopimusten kautta, voidaan sanoa, että ilman Petri Savolaisen mittavaa työpanosta näiden 21 vuoden aikana Suomen av-käännösalan asema yhteiskunnassa olisi ratkaisevasti heikompi. Palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna Maria Kynsijärvi, Petter Pinola ja Marja Härmänmaa.   Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet:
  • Vuonna 2015 SKTL:n av-jaoston yksi perustaja Marsa Laine
  • Vuonna 2014 av-kääntäjä Maria Kynsijärvi
  • Vuonna 2013 av-kääntäjien epävirallinen valtuuskunta Tykki edustajanaan Lauri Mäkelä
  • Vuonna 2012 suomentaja-toimittaja Esko Vertanen

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.