Uutiset / 27.03.2013

VKL ampui lehdistön neuvottelut liikkeelle kovin panoksin

Viestinnän keskusliiton  esityksistä kävi heti aluksi selväksi, että työnantaja haluaa teettää journalisteilla enemmän työtä käytännössä pienemmällä palkalla. VKL:n esityksen mukaan sopimuskaudella 1.5.2013-30.9.2014 ei palkkoja korotettaisi lainkaan.  ”Jokainen uusi palkankorotus uhkaa kostautua uusina irtisanomisina”, muotoili VKL viestinsä.

 

”Työnantajalle tärkeää on työajan lisääminen”. VKL:n esityksissä mm. poistettaisiin kaikilta vuosityöaikaa tasoittavat vapaapäivät ja alalla 10 vuotta olleilta oikeus seitsemänteen lomaviikkoon. Tämä esitys koskee VKL:n mukaan päivätyötä tekeviä, mikä tarkoittaa, että aikakauslehdentoimittajien lomaoikeutta merkittävästi leikataan. Lisäksi mahdollistettaisiin paikallisesti sopien viiden perättäisen 12 tunnin työpäivän teettäminen enintään vuoden mittaisella tasoittumisjaksolla.

VKL haluaa myös poistaa sopimuksesta tekstimainonnan kiellon ja hyvää lehtimiestapaa koskevan kohdan, jolla mahdollistetaan toimittajan ja kuvaajan kieltäytyminen ammattietiikan rikkomisesta tai ammattikunniaansa vastaan toimimisesta.

Journalistiliitto ei vielä jättänyt palkkaesitystään. Tekstiesityksissään liitto pyrkii muuttamaan sopimuksen soveltamisalaa paremmin vastaamaan työpaikkojen todellisuutta mediamurroksen keskellä, kun lehtiyrityksissä tehdään entistä enemmän mm. tv- ja radiotyötä. Liiton esityksissä pyritään myös pätkätyöntekijöiden, harjoittelijoiden ja freelancereiden oikeudenmukaiseen kohteluun.

Tiivistelmät liittojen esityksistä ovat luettavissa jäsensivuston PressiTessissä (sivulle pääsy edellyttää kirjautumista ohjeen mukaisesti).

Neuvottelut jatkuvat tekstityöryhmien kokoontumisella pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Isot neuvotteluvaltuuskunnat kokoontuvat seuraavan kerran maanantaina 8.4.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.