Uutiset / 27.03.2013

VKL ampui lehdistön neuvottelut liikkeelle kovin panoksin

Viestinnän keskusliiton  esityksistä kävi heti aluksi selväksi, että työnantaja haluaa teettää journalisteilla enemmän työtä käytännössä pienemmällä palkalla. VKL:n esityksen mukaan sopimuskaudella 1.5.2013-30.9.2014 ei palkkoja korotettaisi lainkaan.  ”Jokainen uusi palkankorotus uhkaa kostautua uusina irtisanomisina”, muotoili VKL viestinsä.

 

”Työnantajalle tärkeää on työajan lisääminen”. VKL:n esityksissä mm. poistettaisiin kaikilta vuosityöaikaa tasoittavat vapaapäivät ja alalla 10 vuotta olleilta oikeus seitsemänteen lomaviikkoon. Tämä esitys koskee VKL:n mukaan päivätyötä tekeviä, mikä tarkoittaa, että aikakauslehdentoimittajien lomaoikeutta merkittävästi leikataan. Lisäksi mahdollistettaisiin paikallisesti sopien viiden perättäisen 12 tunnin työpäivän teettäminen enintään vuoden mittaisella tasoittumisjaksolla.

VKL haluaa myös poistaa sopimuksesta tekstimainonnan kiellon ja hyvää lehtimiestapaa koskevan kohdan, jolla mahdollistetaan toimittajan ja kuvaajan kieltäytyminen ammattietiikan rikkomisesta tai ammattikunniaansa vastaan toimimisesta.

Journalistiliitto ei vielä jättänyt palkkaesitystään. Tekstiesityksissään liitto pyrkii muuttamaan sopimuksen soveltamisalaa paremmin vastaamaan työpaikkojen todellisuutta mediamurroksen keskellä, kun lehtiyrityksissä tehdään entistä enemmän mm. tv- ja radiotyötä. Liiton esityksissä pyritään myös pätkätyöntekijöiden, harjoittelijoiden ja freelancereiden oikeudenmukaiseen kohteluun.

Tiivistelmät liittojen esityksistä ovat luettavissa jäsensivuston PressiTessissä (sivulle pääsy edellyttää kirjautumista ohjeen mukaisesti).

Neuvottelut jatkuvat tekstityöryhmien kokoontumisella pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Isot neuvotteluvaltuuskunnat kokoontuvat seuraavan kerran maanantaina 8.4.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.