Uutiset / 13.11.2012

Verilöylystä selvinnyt uzbekkitoimittaja Suomeen

Suomessa Buharbajeva tapaa toimittajia ja opiskelijoita ja jakaa kokemuksiaan sananvapauden haasteista ja toimittajan työstä kriisioloissa.

Toukokuussa 2005 Buharbajeva seisoi Andizanin kaupungin keskusaukiolla kymmenientuhansien mielenosoittajien kanssa ja raportoi muun muassa CNN:lle ja BBC:lle. Yllättäen hallituksen joukot alkoivat tulittaa väkijoukkoa.

Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat Uzbekistanin hallituksen virallisesta luvusta 187 reilusti yli tuhanteen ihmiseen. Luodit lävistivät Buharbajevan repun ja pressikortin, mutta hänen onnistui paeta - ensin paikalta ja myöhemmin maasta, syytettynä terrorismin tukemisesta.

Buharbajeva kuuluu niihin harvoihin toimittajiin, jotka ovat pystyneet rikkomaan verilöylyä ympäröivän vaikenemisen muurin.

Nykyään Buharbajeva asuu maanpaossa Kirgisiassa myös Suomeen saapuvan toimittajamiehensä, saksalaisen Marcus Bennsmannin kanssa, ja päätoimittaa Uzbek News -sivustoa.

Toimittajat Galima Buharbajeva ja Marcus Bennsmann vierailevat


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.