Uutiset / 13.11.2012

Verilöylystä selvinnyt uzbekkitoimittaja Suomeen

Suomessa Buharbajeva tapaa toimittajia ja opiskelijoita ja jakaa kokemuksiaan sananvapauden haasteista ja toimittajan työstä kriisioloissa.

Toukokuussa 2005 Buharbajeva seisoi Andizanin kaupungin keskusaukiolla kymmenientuhansien mielenosoittajien kanssa ja raportoi muun muassa CNN:lle ja BBC:lle. Yllättäen hallituksen joukot alkoivat tulittaa väkijoukkoa.

Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat Uzbekistanin hallituksen virallisesta luvusta 187 reilusti yli tuhanteen ihmiseen. Luodit lävistivät Buharbajevan repun ja pressikortin, mutta hänen onnistui paeta - ensin paikalta ja myöhemmin maasta, syytettynä terrorismin tukemisesta.

Buharbajeva kuuluu niihin harvoihin toimittajiin, jotka ovat pystyneet rikkomaan verilöylyä ympäröivän vaikenemisen muurin.

Nykyään Buharbajeva asuu maanpaossa Kirgisiassa myös Suomeen saapuvan toimittajamiehensä, saksalaisen Marcus Bennsmannin kanssa, ja päätoimittaa Uzbek News -sivustoa.

Toimittajat Galima Buharbajeva ja Marcus Bennsmann vierailevat


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.