Uusimmat

Verilöylystä selvinnyt uzbekkitoimittaja Suomeen

Uzbekistanilainen toimittaja Galima Buharbajeva vierailee Suomessa 18.–23.11. Vierailun järjestää Viestintä ja kehitys -säätiö VIKES osana kansainvälistä Rankaisemattomuuden päivää 23.11.

Suomessa Buharbajeva tapaa toimittajia ja opiskelijoita ja jakaa kokemuksiaan sananvapauden haasteista ja toimittajan työstä kriisioloissa.

Toukokuussa 2005 Buharbajeva seisoi Andizanin kaupungin keskusaukiolla kymmenientuhansien mielenosoittajien kanssa ja raportoi muun muassa CNN:lle ja BBC:lle. Yllättäen hallituksen joukot alkoivat tulittaa väkijoukkoa.

Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat Uzbekistanin hallituksen virallisesta luvusta 187 reilusti yli tuhanteen ihmiseen. Luodit lävistivät Buharbajevan repun ja pressikortin, mutta hänen onnistui paeta – ensin paikalta ja myöhemmin maasta, syytettynä terrorismin tukemisesta.

Buharbajeva kuuluu niihin harvoihin toimittajiin, jotka ovat pystyneet rikkomaan verilöylyä ympäröivän vaikenemisen muurin.

Nykyään Buharbajeva asuu maanpaossa Kirgisiassa myös Suomeen saapuvan toimittajamiehensä, saksalaisen Marcus Bennsmannin kanssa, ja päätoimittaa Uzbek News -sivustoa.

Toimittajat Galima Buharbajeva ja Marcus Bennsmann vierailevat