Uusimmat

Vanha komento palasi Zimbabween

Harare (IPS – Jeffrey Moyo) Zimbabwen toimittajat pelkäävät vapautensa kaventuvan entisestään, sillä presidentti Robert Mugabe on nimittänyt maan viestintäministeriksi professori Jonathan Moyon. Hän hoiti virkaa myös vuosina 2000–2005 ja sai aikaan uusia mediaa kuristavia lakeja ja käytäntöjä.

Pelko on ainoa asia, jota journalistien kannattaa pelätä”, vakuutti Moyo, vannottuaan virkavalansa 11. syyskuuta.

Moyon mukaan kaikki viestimet ovat julkisia eikä yksityisestä mediasta siksi kannata puhuakaan. Kaikki toimittajat käsittelevät julkisia asioita ja ovat siksi vastuussa hallitukselle, hän järkeilee.

Presidentti Robert Mugaben johtama Zanu-PF-puolue ilmoittautui heinäkuun vaalien voittajaksi ja muodosti hallituksen yksinään. Eräs nimettömänä pysyttelevä puoluejohdon jäsen vakuuttaa, ettei hän lepää ennen kuin puolueesta ”vääriä tietoja” levittäneet toimittajat on saatu oikeudelliseen vastuuseen.

Zimbabwen poliisilähteistä saatujen tietojen mukaan riippumattomat viestimet on pantu tarkkailuun. Syynä on ”jatkuva vihamielisyys hallitusta kohtaan.”

Politiikan tutkija Malvern Tigere kuvaa Moyon paluuta viestintäministeriksi tuhoisaksi ja arvioi, että Mugabe haluaa vaientaa riippumattoman tiedonvälityksen.

Eteläisen Afrikan mediainstituuttia Zimbabwessa johtava Nhlanhla Ngwenya uskoo myös, että kovat lait pysyvät voimassa ja toimittajien on edelleen anottava lupaa ammattinsa harjoittamiseen.

”Moyon paluu haihdutti toiveet myönteisistä uudistuksista media-alalla”, vahvistaa Human Rights Watchin tutkija Dewa Mavhinga.

”Poliisin sanotaan soluttavan alaa. Lehdistönvapaus kutistuu, ja epäilemme kaikkia toimituksissa vierailevia ulkopuolisia”, kertoo vapaa toimittaja Simbarashe Mapedzamombe.
 
SADC mukana

Eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö SADC vaati syyskuun alussa, että ulkomaiset radioasemat pitää sulkea alueella ja eritoten Zimbabwessa. Zimbabween ohjelmaa lähettäviä lyhytaaltoradioita toimii muutama Britanniassa ja yksi Yhdysvalloissa.

SADC:n vaalitarkkailijoita Zimbabwen heinäkuun lopun vaaleissa johtanut Bernard Membe esitti loppuraportissaan vaatimuksen sillä perusteella, että ulkomaiset radiot ottivat kantaa puoluepolitiikkaan.

Ministeri Moyo ilahtui siitä, että SADC yhtyi Zimbabwen hallituksen näkemykseen.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että ulkomaisten radioiden sulkeminen kutistaa Zimbabwen sananvapautta lisää, koska niillä on ollut tapana raportoida loukkauksista.

”Oikeuksien loukkaaminen lisääntyy, ja etenkin vapaiden toimittajien mielivaltaiset pidätykset yleistyvät kriittisten radioiden poistuessa”, ennustaa Youth Dialogue Action Networkin ohjelmavirkailija Owen Dliwayo.