Uutiset / 02.12.2022

Valtuuston kyselytunnilla keskusteltiin muun muassa mediatuesta, itsensätyöllistäjistä ja palkkatasa-arvosta

Liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen kävi vastaamassa useisiin valtuutettujen kysymyksiin. Kuva: Mika Heijari Kuva:
Helsingissä koolla oleva Journalistiliiton valtuuston järjestäytymiskokous keskusteli kolmannen kokouspäivän aamuna 2.12.2022 muun muassa mediatuesta, itsensätyöllistäjien kollektiivisesta neuvotteluoikeudesta sekä palkka-avoimuudesta. Päivän avanneen kyselytunnin aikana valtuutettujen kysymyksiin vastasi liiton johto.   Mahdollisuus itsensätyöllistäjien kollektiiviseen neuvotteluoikeuteen herätti useita kysymyksiä. Aiheesta kysyivät Katriina Lundelin (HSJ) ja Sami Turunen (SFJ). Valtuutettuja kiinnosti, mitä asian edistämiseksi tehdään ja miten väkevästi oikeutta haetaan. Edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen mukaan lehdistön freelancereiden osalta on aloitettu tunnustelut Medialiiton kanssa. Savolainen vakuutti, että liitto tekee kaikkensa neuvottelujen ja sopimusten toteutumiseksi.  Puheenjohtaja Hanne Aho vastasi Ritva Setälän (TJY) kysymykseen mahdollisesta mediatuen seurannasta. Miten varmistetaan, että tuki menisi juuri journalismiin? Ahon mukaan Suomen mediatuki voidaan rakentaa niin, että se kohdistuu nimenomaan journalismiin. Hän käytti esimerkkinä Tanskaa, jossa mediatuki kohdistuu sisällön tekemiseen ja demokratian tukemiseen.   Aino Rajala (HSJ) kysyi maan hallituksen päätöksestä keskeyttää palkka-avoimuuden edistäminen ja mitä liitto aikoo tehdä asian edistämiseksi. Petri Savolaisen mukaan Journalistiliitto haluaa palkka-avoimuuden lisäämistä. Liitto on usein lausunut aiheesta. Liiton aloilla naisten ja miesten palkkaero on maan yleiseen tasoon verrattuna paljon pienempi. Naisen euro on 96 senttiä. Liitto edistää Savolaisen mukaan edelleen palkkatasa-arvoa. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.