Uutiset / 20.05.2011

Valtuusto: Tekijä on talouden avain

Journalistiliiton valtuusto on saanut tietoonsa Kotimaisen median hallitusohjelmatavoitteet, jotka on toimitettu hallitusneuvotteluihin. 

Ennen eduskuntavaaleja kaikki puolueet Kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta olivat sitä mieltä, että työsuhdetekijänoikeutta ei tarvita (Journalisti 6/2011).

Kotimaisen median hallitusohjelmatavoitteista saa sen kuvan, että tekijänoikeudet  estävät jakelua ja teosten kaupallista hyödyntämistä. Journalistiliiton mielestä tämä ei pidä paikkaansa. Nykyisen lainsäädännön puitteissa aineistoa on mahdollista jakaa tietoyhteiskuntaa laajasti hyödyttävällä tavalla. Vapaalla ja aikaansa mukautuvalla sopimisella on turvattu sekä luovuutta että yrittäjyyttä kaikilla tasoilla.

Työsuhdetekijänoikeus olisi Suomen tasa-arvoisen sopimuskulttuurin vastainen ja vääristäisi muutenkin herkkää neuvotteluasetelmaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.