Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Valokuvaava jäsenemme, onko Kopiosto-valtakirjasi ajan tasalla?

Journalistiliitto pyytää valokuvaavia jäseniään täyttämään lomakkeen, joka auttaa liittoa tekijänoikeuksien valvonnassa ja tekijöitä heille kuuluvien korvausten saamisessa.

Journalistiliitolla on yhä enemmän niitä jäseniä, joiden työhön kuuluu valokuvausta ja jotka eivät kuitenkaan ole ammattinimikkeeltään valokuvaajia. Heitä ovat esimerkiksi kirjoittavat toimittajat, jotka myös valokuvaavat juttujaan itse.

Tyypillisesti nämä jäsenet ovat Journalistiliittoon liittyessään antaneet liitolle Kopiosto-valtakirjan ammattinimikkeensä tarkoittamassa ominaisuudessa, kuten toimittajina, mutta eivät kuitenkaan valokuvaajina.

Kopiosto sopii esimerkiksi lehtijuttujen valokopioinnista opetuksessa ja kerää käyttökorvaukset tekijöille.

Journalistiliiton edustavuus Kopioston keräämien kopiointikorvausten jakamisessa perustuu liitolle valtakirjoilla annettuihin valtuuksiin. Koska Journalistiliitto ei ole saanut kuvaajan valtakirjaa läheskään kaikilta kuvaajana toimivilta jäseniltään, liiton jäsenet eivät saa Kopioston jakamista korvauksista sitä osuutta, joka heille kuuluisi.

Korvaukset monien jäsentemme valokuvista siis menevät muille järjestöille, eivätkä kaikki valokuvaavat jäsenemme voi hakea kuvaajille suunnattuja koulutus- ja muita apurahoja.

 

TOIMI NÄIN

Parantaaksemme jäsentemme tekijänoikeuksien valvontaa pyydämme nyt valokuvaavia jäseniämme laajentamaan meille antamaansa valtuutusta valo- tai lehtikuvaajan ominaisuudella. Tämän valtuutuksen antaneet jäsenemme voivat hakea Jokes-säätiöltä kuvaajille suunnattuja apurahoja (lisätietoja: http://www.jokes-saatio.fi/).

Lehtikuvaajalla tarkoitetaan tässä yhteydessä viestinnällisiin tarkoituksiin kuvaavaa henkilöä ja valokuvaajalla esim. taidekuvaajia. Jaolla ei ainakaan tällä hetkellä ole merkitystä korvausten jakamisessa, mutta parasta on rastittaa lomakkeesta molemmat kohdat.

Halutessasi voit tarkistaa Journalistiliitolle antamasi valtakirjan tiedot tai muiden antamiesi valtuutusten tilanteen Kopioston Oikeudenomistajapalveluista. Lähetä sähköpostia osoitteeseen oikeudenomistajapalvelut@kopiosto.fi tai soita Kopioston vaihteeseen (09) 431 521. Valtakirjakysymyksiin vastaa Maija Forss tai Riikka Kero.

Valtuutus tulee voimaan sen kalenterivuoden lopussa, jonka aikana valtuutus on annettu. Jotta valtuutus vaikuttaisi korvausten jakoneuvotteluihin jo ensi vuonna, laajennusilmoituksen tulee saapua Kopiostoon viimeistään 18. joulukuuta.

Liitteenä olevaan pdf-lomakkeeseen tulee rastittaa kohta ”valtuuden laajennus lehtikuvaaja/valokuvaaja”. Täytetty ja allekirjoitettu lomake lähetetään Kopiostoon joko skannattuna: oikeudenomistajapalvelut@kopiosto.fi tai tulostettuna (liitteenä tulostettava palautuskuori) :

 

Valtakirjat/Oikeudenomistajapalvelut

Kopiosto ry

Hietaniemenkatu 2

00100 Helsinki

 

LIITTEET OSOITTEESSA http://journalistiliitto.fi/wp-content/uploads/2014/06/laajennuslomake_kopiostoon.pdf

 

Kopiosto on tekijöiden, esittävien taiteilijoiden ja kustantajien yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Kopioston toiminta mahdollistaa julkaisujen vaivattoman käytön esimerkiksi opetuksessa. Kopiosto varmistaa, että oikeudenomistajat saavat heille kuuluvat korvaukset julkaisujen käytöstä silloinkin, kun tekijöiden olisi mahdotonta neuvotella kaikista korvauksista tapauskohtaisesti.

Kopiosto jakaa kopiointikorvaukset jäsenjärjestöilleen. Järjestöt puolestaan jakavat korvaukset tekijöille apurahoina ja palkintoina. Journalistiliiton jäsenet voivat hakea Kopiosto-apurahoja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokesilta (http://www.jokes-saatio.fi/).

Lue lisää Kopioston toiminnasta osoitteesta www.kopiosto.fi