Uutiset / 01.12.2023

Valmistelu työsuhteisten freelancerien jäsenmaksusta alkaa – ensi vuoden jäsenmaksut pääosin ennallaan

Valtuuston keskustelun pohjalta liiton hallitus aloittaa valmistelutyön työsuhteisten freelancerien jäsenmaksun uudistamisesta niin, että esitys voidaan tuoda kevätvaltuustoon 2024. Työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on tällä hetkellä 1,40 %. Prosenttiperusteinen maksu on hankala ja työläs jäsenille, joilla on epäsäännölliset tulot ja monta työnantajaa usein lyhyen ajan sisällä.

Liiton hallitus on käynyt aiheesta keskustelun. Yhteinen näkemys on, että työsuhteisille freelancereille sopisi paremmin kiinteä jäsenmaksu. Työsuhteisia freelancereita liitossa on 356.

Yrittäjien ja freelancerien jäsenmaksuun kahden euron korotus

Valtuusto hyväksyi ensi vuoden jäsenmaksujen suuruudet. Maksut pysyvät muuten ennallaan, mutta työttömyyskassaan kuulumattomien yrittäjien ja freelancereiden kiinteä jäsenmaksu nousee kahdella eurolla.

Korotus perustuu valtuuston päätökseen 2017, jossa jäsenmaksu sidottiin freelancereiden työmarkkinatutkimuksen mediaaniansioon. Tutustu tutkimukseen täällä.

Jäsenmaksut 2024

  • yrittäjien ja freelancereiden, jotka eivät ole työttömyyskassan jäseniä, kiinteä jäsenmaksu 22,00 euroa/kk (20,00 euroa 2023)
  • työsuhteisten jäsenmaksu 1,40 %
  • vähimmäismaksu 17,00 euroa/kk
    (vähimmäismaksu on pohjana mm. työttömien, opiskelijoiden ja eläkeläisten jäsenmaksulle)
  • eläkeläisten jäsenmaksu 8,50 euroa/kk
  • opiskelijoiden jäsenmaksu 4,00 euroa/kk

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.