Uutiset / 01.12.2023

Valmistelu työsuhteisten freelancerien jäsenmaksusta alkaa – ensi vuoden jäsenmaksut pääosin ennallaan

Valtuuston keskustelun pohjalta liiton hallitus aloittaa valmistelutyön työsuhteisten freelancerien jäsenmaksun uudistamisesta niin, että esitys voidaan tuoda kevätvaltuustoon 2024. Työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on tällä hetkellä 1,40 %. Prosenttiperusteinen maksu on hankala ja työläs jäsenille, joilla on epäsäännölliset tulot ja monta työnantajaa usein lyhyen ajan sisällä.

Liiton hallitus on käynyt aiheesta keskustelun. Yhteinen näkemys on, että työsuhteisille freelancereille sopisi paremmin kiinteä jäsenmaksu. Työsuhteisia freelancereita liitossa on 356.

Yrittäjien ja freelancerien jäsenmaksuun kahden euron korotus

Valtuusto hyväksyi ensi vuoden jäsenmaksujen suuruudet. Maksut pysyvät muuten ennallaan, mutta työttömyyskassaan kuulumattomien yrittäjien ja freelancereiden kiinteä jäsenmaksu nousee kahdella eurolla.

Korotus perustuu valtuuston päätökseen 2017, jossa jäsenmaksu sidottiin freelancereiden työmarkkinatutkimuksen mediaaniansioon. Tutustu tutkimukseen täällä.

Jäsenmaksut 2024

  • yrittäjien ja freelancereiden, jotka eivät ole työttömyyskassan jäseniä, kiinteä jäsenmaksu 22,00 euroa/kk (20,00 euroa 2023)
  • työsuhteisten jäsenmaksu 1,40 %
  • vähimmäismaksu 17,00 euroa/kk
    (vähimmäismaksu on pohjana mm. työttömien, opiskelijoiden ja eläkeläisten jäsenmaksulle)
  • eläkeläisten jäsenmaksu 8,50 euroa/kk
  • opiskelijoiden jäsenmaksu 4,00 euroa/kk

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.