Uutiset / 17.01.2013

Uzbekistan vahtii nuorten netinkäyttöä

”Oppilaat viettävät paljon aikaa pelaten väkivaltaisia pelejä ja chättäillen tuntemattomien kanssa. Vanhemmat eivät näytä välittävän, joten vastuu katuu meille opettajaraukoille”, valittaa pelkällä etunimellä haastateltu Mahfuza, joka asuu Ferghananlaaksossa sijaitsevassa pikkukaupungissa.

 

”Valtio maksaa palkkamme, joten toteltava on, vaikka säännöt tuntuisivat vastenmielisiltä”, Mahfuzan koulun vararehtori jatkaa.

Presidentti Islam Karimovin hallitus ei salli Uzbekistanissa kriittisiä ääniä. Oppositio on maanpaossa, ja opettajat on velvoitettu varjelemaan nuoria ulkopuolisilta vaikuteilta, kuten uskonnolliselta ja poliittiselta radikalismilta.

Arabikevään kuohunta sai Uzbekistanin pelkäämään nuorisokulttuuria ja sosiaalista mediaa.

Pääsy sadoille nettisivustoille on estetty, ja valtion televisio tuomitsee videopelit ”myrkyksi”.

Karimovin puheiden ulkolukua

Neuvostoaikaisen KGB:n seuraaja, turvallisuuspalvelu SNB, nojaa laajaan ilmiantajaverkostoon kouluissa, opettajat ja oppilaat kertovat. Yläasteella opetetaan isänmaallisuutta erityisellä kurssilla, jolla oppilaat pakotetaan tankkaamaan ulkoa Karimovin puheita.

Vuonna 2004 Yhdysvaltoihin paennut oppositioliike Solidaarisuuden johtaja Bahodir Chorijev arvioi, että uzbekistanilaisille nuorilla on hyvin hämärä käsitys siitä, mitä poliittisella oppositiolla tarkoitetaan.

Vuosi sitten keskiasteen koulutuksesta vastaava ministeriö jakoi oppilaille 23-sivuiden käytösoppaan. Se kieltää kouluviranomaisten arvostelun, muotivaatteet ja kulttuuritapahtumat,  jotka ovat vieraita uzbekistanilaisille arvoille. Opiskelijoita rohkaistaan raportoimaan epätavallisesta uskonnollisesta toiminnasta.

Kampanjan takana on Karimovin jetset-elämää viettävän tyttären Gulnara Karimovan hyväntekeväisyysjärjestö Fund Forum.  Nettisivujensa mukaan järjestö rahoittaa kansallisten nettisisältöjen kehittämistä ja uzbekin kielen käytön lisäämistä tietoverkossa.

Monen mielestä Karimova on täysin sopimaton uzbekistanilaisten arvojen roolimalliksi, sillä hänen esiintymisensä muodin ja musiikin parissa heijastavat pikemminkin länsimaista hapatusta.

Vahdit kiristävät lahjuksia

Nuorison käytöksen vartiointi on myös osoittautunut hyvin epäsuosituksi. Nettikahviloiden omistajat valittavat, että ”opettajaratsiat” vievät heiltä asiakkaat. Jotkut vanhemmat ovat suivaantuneet, kun heidän lapsiaan on rangaistu sopimattomasta pukeutumisesta.

Ferghanalaisen lukion vararehtorin mukaan huonosti palkattujen opettajien pakottamisesta vapaa-ajan lapsenvahdeiksi on haitallisia seurauksia.

Opettajat ovat alkaneet vaatia lahjuksia paitsi hyvistä numeroista, myös siitä, etteivät raportoi oppilaiden syyllistyneen todellisiin tai keksittyihin rikkeisiin, hän kertoo.

Uzbekistanin parlamentti valmistelee lakia nuorten suojelemiseksi kapinallisilta aatteilta ja aggressiiviselta informaatiolta. Rikkomuksista on luvassa entistä kovempia rangaistuksia.

Vararehtorin mukaan hanke osoittaa, miten pihalla päättäjät ovat. Hänen mukaansa koulutarkastajatkin viettävät enimmän aikansa kiristäen lahjuksia koulujen johtajilta ja opettajilta.

”Taškentin pitää kuulla yhteiskunnan eri tahoja ennen linjauksiaan. Muuten politiikka jää toteuttamatta”, vararehtori sanoo.

****

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes tukee sananvapaushankkeita Keski-Aasiassa


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.