Uutiset / 13.02.2018

Ulkomaanaiheet vähissä USA:n tv-uutisissa

Washington (IPS - Jim Lobe) Ulkomaille päivättyjen uutisten osuus Yhdysvaltain perinteisten televisioverkkojen – ABC:n, CBS:n ja NBC:n – uutisista oli viime vuonna noin kahdeksan prosenttia, tuore Tyndall-raportti kertoo. Andrew Tyndall on jo 30 vuoden ajan analysoinut kolmen tv-kanavan arki-iltojen uutislähetysten sisällön. Niiden yhteenlaskettu yleisö on noin 20 miljoonaa, mikä ylittää reippaasti kaapelikanavien katsojaluvut, vaikka niillä on kattavampi seuranta sekä koti- että ulkomaanaiheista. Mainostajien toivomuksesta suuret tv-verkot ovat aina pyrkineet tekemään uutisia mahdollisimman laajalle yleisölle, mikä näkyy pinnallisuutena ja sensaatiohakuisuutena. Tyndall mittaa eri aiheiden uutisissa saamaa käsittelyaikaa. Kolme tv-verkkoa lähetti viime vuonna iltauutisia yhteensä 14 320 minuuttia. Eniten aikaa haukkasi Venäjän sekaantuminen USA:n vaaleihin (677 minuuttia). Toisena oli Obamacaren kumoaminen (444) ja kolmantena Pohjois-Korea (300). Syyria oli sijalla 14 ja sai 160 minuuttia uutisaikaa. Muut Lähi-idän aiheet jäivät kauas taakse.  USA:n linjanmuutos Israelin ja Palestiinan konfliktissa ja päätös siirtää lähetystönsä Jerusalemiin sai huomiota 42 minuutin verran ja Iranista puhuttiin 32 minuuttia vuoden aikana. Muut ulkomaita sivuavat aiheet 20 kärkijutun joukossa olivat matkustuskiellot (169) ja ilman papereita maassa oleskelevat (134 minuuttia). Listalle mahtui kosolti sääjuttuja, mutta ilmastonmuutoksen sijasta ne käsittelivät yksittäisiä tapahtumia pääasiassa kotimaassa tai korkeintaan Karibialla.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.