Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Yli 40:ssä Meksikon kaupungissa järjestettiin 25. tammikuuta mielenosoitus toimittajamurhia vastaan. Pääkaupunki Méxicon protestissa nostettiin esiin murhattujen kollegojen kuvia. Kuva: Emilio Godoy/IPS

Toimittajamurhat yltyivät Meksikossa: Tammikuussa surmattiin 4, koko 2000-luvulla lähes 150

México (IPS – Emilio Godoy)

Journalistien ammattikunta kokee Meksikossa joutuneensa kauhuelokuvaan, jota leimaavat väkivalta ja rikosten rankaisemattomuus. Maassa murhattiin tammikuussa neljä journalistia.

Murhatilasto rumeni vielä kuun viimeisenä päivänä, jolloin videokuvaaja Roberto Toledo joutui kolmen asemiehen uhriksi ollessaan työtehtävissä Michoacánin osavaltion Zitacuaron kaupungissa. Toledo työskenteli Monitor Michoacán -uutissivustolle.

Toledo oli 29. surmattu tiedonvälittäjä Andrés Manuel López Obradorin presidenttikaudella, joka alkoi 1. joulukuuta 2018.

Kuluneen tammikuun kolmas uhri, vapaa toimittaja María de Lourdes Maldonado ammuttiin 23. tammikuuta Tijuanassa lähellä Yhdysvaltain rajaa. Maailman väkivaltaisimpiin kaupunkeihin kuuluvassa Tijuanassa murhattiin myös vapaa kuvajournalisti Alfonso Margarito Martínez Esquivel 17. tammikuuta.

Viikkoa aiemmin Veracruzissa puukotettiin hengiltä José Luis Gamboa Arenas, joka johti digimedia Inforegio Networkia.

Rankaisemattomuus vie itsesensuuriin

Murhat osuivat aikaan, jota Meksikossa leimaavat koronapandemian ohella väkivalta ja viestintävälineitä koetteleva talouskriisi.

Paula Saucedo sananvapausjärjestö Article 19:n  Meksikon-toimistosta näkee toimittajiin kohdistuvan väkivallan monien asioiden summana lähtien työmarkkinoiden epävarmuudesta ja päättyen valtiovallan toimettomuuteen rikosten estämisessä. Väkivallan takana ovat usein julkisen vallan edustajat, ja näiden yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen on näyttöä.

Rankaisemattomuus takaa hyökkäysten jatkumisen, Saucedo varoittaa. ”Media hiljennetään levittämällä pelkoa, joka johtaa itsesensuuriin. Median hiljentäminen on kannattavaa, koska se miellyttää viranomaisia.”

Alkuvuoden toimittajamurhat saivat ammattikunnan liikkeelle: jo 25. tammikuuta järjestettiin yli 40 kaupungissa mielenosoituksia tunnuksella Journalismi on vaarassa. ”Ei hiljaisuutta eikä unohdusta”, huusivat osanottajat, joiden tueksi liittyi paljon tavallista kansaa.

Lehdistönvapauden pohjasakkaa

Meksiko oli viime vuonna sijalla 143/180 Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) Lehdistönvapausindeksissä. Article 19:n mukaan Meksikossa on tapahtunut 149 toimittajamurhaa vuoden 2000 joulukuusta lähtien.  Tilaston kärjessä on kaakkoinen Veracruzin osavaltio ja toisena pohjoinen Chihuahua.

Hyökkäysten kohteeksi joutuneet journalistit ovat usein työskennelleet korruptioon, politiikkaan, turvallisuuteen ja lainkäyttöön liittyvien asioiden parissa. Murhaajat ovat tilastojen mukaan jääneet rankaisematta 90 prosentissa tapauksista.

Kymmenen viime vuoden aikana syyttäjäviranomaiset nostivat yli 3 000 kannetta ilmaisunvapauden loukkaamisesta, mutta tuomioon johti vain 52. Vaille yhteiskunnan suojaa jääneet journalistit ovat joutuneet turvautumaan ainoaan käytettävissä olevaan keinoon: itsesensuuriin.

Toimittajat eivät ole Meksikossa ainoita kärsijöitä. 128 miljoonan asukkaan maassa on vuodesta 1964 lähtien tilastoitu yli 90 000 kadonnutta. Henkirikoksia kirjattiin pelkästään viime vuonna 33 000.

Suojelu ei toteudu

”Hallitukselta on puuttunut kyky tai halu estää järjestäytyneiden rikollisryhmien tunkeutuminen kaikille yhteiskunnan tasoille politiikka mukaan lukien”, Committee to Protect Journalists -järjestön (CPJ) edustajana Meksikossa toimiva Jan-Albert Hootsen sanoo.

Hänen mukaansa Meksiko ei ole pystynyt vahvistamaan syyttäjälaitoksen ja poliisin kaltaisia instituutioita, joiden pitäisi suojella kansalaisia. Ne ovat osoittaneet lähinnä välinpitämättömyyttä väkivalta-aallon edessä, eikä toimittajien suojelemiseksi ole johdonmukaista linjaa.

Meksikossa on ollut vuodesta 2012 voimassa laki ihmisoikeuspuolustajien ja toimittajien suojelusta, mutta sitä ei ole toteutettu.

Tammikuussa murhatuista Maldonado oli hakenut suojelua, kuten kaikkiaan noin 500 tiedonvälittäjää, ja myös Martínez oli pyytänyt apua.

Presidentti López Obrador lupasi Maldonadon kuoleman jälkeen perusteellista tutkimusta, mutta vastaavat aiemmat lupaukset eivät ole toteutuneet. Lisäksi presidentti on kärkäs moittimaan häntä kritisoivaa mediaa.

Article 19:n Saucedo vaatii tehokkaampia toimia kaikilta hallinnon tasoilta ja yleisen tietoisuuden lisäämistä viestimien työn tärkeydestä.

CPJ:n Hootsen vetoaa YK:hon, Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin, jotta ne painostaisivat Meksikon hallitusta pitämään lupauksensa korruption ja rankaisemattomuuden kitkemisestä.

(Inter Press Service)

https://ipsnoticias.net/2022/01/en-mexico-la-impunidad-mata-periodistas-en-forma-acelerada/