Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Toimittajamurha murensi Ghanan lehdistönvapautta

New York (IPS – Jonathan Rozen*) Ghanalainen tutkiva toimittaja Ahmed Hussein-Suale Divela ammuttiin 16. tammikuuta autoonsa pääkaupungissa Accrassa. Asialla oli kaksi moottoripyörällä liikkunutta henkilöä. Tapaus vahvistaa käsitystä, että Ghanan lehdistönvapaus on alkanut uhkaavasti säröillä.

Edellinen journalistimurha tapahtui Ghanassa vuonna 2015, kun radiotoimittaja George Abanga ammuttiin lähietäisyydeltä. Sitä edeltävä tapaus on tilastoitu vuonna 1992, ja Ghana kuului pitkään lehdistönvapauden kärkimaihin Afrikassa.

Abanga oli tutkinut kaakaonkasvattajien kiistaa ja poliittisia jännitteitä. Ketään ei ole saatu vastuuseen murhasta.

Selvittämättä on myös vuoden 2018 maaliskuussa sattunut tapaus. Toimittaja Latif Iddrisu oli seuraamassa mielenosoitusta Accrassa, kun hänet raahattiin putkaan ja pahoinpideltiin vakavasti. Iddrisulla epäiltiin kallovammaa, jonka hän sanoo viime aikoina pahentuneen.

Ryhmä paljasti korruptiota

Tuoreimmassa Divelan murhatapauksessa silminnäkijät ovat kertoneet, että ampujat – hoikka ja tukeva mies – olivat pyörineet Medinan kaupunginosassa pitkään ennen tekoaan.

Divela kuului Tiger Eye Private Investigations -ryhmään, jonka jäsenet salaavat todellisen henkilöllisyytensä. Sen johtaja esiintyy nimellä Anas Aremeyaw Anas.

Ryhmä on onnistunut kuvaamaan salaa virkamiehiä ottamassa lahjuksia. Hallitsevan puolueen kansanedustaja Kennedy Agyapong ei pitänyt ryhmän toimintatavasta. Viime keväänä hän määräsi omistamansa tv-kanavan näyttämään Divelan kuvan ja kehotti yleisöä hyökkäämään hänen kimppuunsa.

Divela kertoi sen jälkeen Committee to Protect Journalists -järjestölle (CPJ), että hän pelkäsi henkensä puolesta. Divelan murhan jälkeen eräs opposition kansanedustaja teki Agyapongista valituksen parlamentin kuria valvovalle komitealle.

Ghanan viestintäministeri Oppong Nkrumah sanoi 24. tammikuuta CPJ:lle, että Divelan murhaaja pitää löytää. Hänen mukaansa on kuitenkin epäselvää, liittyikö hyökkäys Divelan työhön.

* Jonathan Rozen työskentelee tutkijana CPJ:n Afrikan-osastolla.