Uutiset / 10.03.2011

Tilanne Libyassa vaikeutumassa

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ varoittaa yhä huononevasta työturvallisuudesta Libyassa. Myös International News Safety Institute INSI pitää yllä yhteyksiä journalisteihin Libyassa ja heidän työnantajiinsa.

Gaddafin viranomaiset ovat pidättäneet useita ulkomaisia journalisteja ja ainakin yhtä on pahoinpidelty. Monet kapinallisjoukkojen jäsenet ovat turhautuneita kansainvälisen yhteisön passiivisuudesta.

Al-Jazeeran kuvaaja on kuollut ilmeisesti väijytyksessä Benghazin ulkopuolella. The Guaredianin toimittaja on yhä kateissa. Kansainvälinen Journalistiliitto IFJ tuomitsi jo torstaina kovin sanoin BBC:n ryhmän maanantaisen kaappauksen ja pahoinpitelyn Libyan armeijan ja salaisen poliisin käsissä.

Journalisteja ei päästetä Zawiyan kaupunkiin, jossa eilen käytiin kovimpia taisteluita, kertoo INSI. Yritykset päästä kaupunkiin ovat osoittautuneet erittäin vaarallisiksi, ryhmiä on pysäytetty kaupungin ulkopuolella ja kalustoa on tuhottu.

Huolimatta Gaddafin joukkojen vastaiskuista, kapinallisten joukkojen keskuudessa vallitsee usein innostus, joka voi olla suurempaa kuin heidän aseenkäsittelytaitonsa. Kapinallisjoukkojen kurinalaisuus ei ole kovin vahvaa eivätkä komentosuhteet aina selvillä. Journalistien on syytä olla erityisen varovaisia.

Benghazissa journalistit ovat kertoneet useista ryöstöistä, jotkut veitsellä uhaten. Tarkistakaa erityisen huolella paikallisten autonkuljettajien luotettavuus.

Tripolissa on vaikeaa ja tietoja erittäin hankala hankkia. Tekstiviestit eivät toimi ja internet ainoastaan ajoittain.

Lue INSIn Tuoreita uutisia ja ohjeita Libyasta http://www.newssafety.org/

Kansainvälisten lehdistönvapausjärjestöjen uutisia ja raportteja Libyasta on koottu sananvapausverkosto IFEXin sivuille.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.