Uutiset / 10.03.2011

Tilanne Libyassa vaikeutumassa

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ varoittaa yhä huononevasta työturvallisuudesta Libyassa. Myös International News Safety Institute INSI pitää yllä yhteyksiä journalisteihin Libyassa ja heidän työnantajiinsa.

Gaddafin viranomaiset ovat pidättäneet useita ulkomaisia journalisteja ja ainakin yhtä on pahoinpidelty. Monet kapinallisjoukkojen jäsenet ovat turhautuneita kansainvälisen yhteisön passiivisuudesta.

Al-Jazeeran kuvaaja on kuollut ilmeisesti väijytyksessä Benghazin ulkopuolella. The Guaredianin toimittaja on yhä kateissa. Kansainvälinen Journalistiliitto IFJ tuomitsi jo torstaina kovin sanoin BBC:n ryhmän maanantaisen kaappauksen ja pahoinpitelyn Libyan armeijan ja salaisen poliisin käsissä.

Journalisteja ei päästetä Zawiyan kaupunkiin, jossa eilen käytiin kovimpia taisteluita, kertoo INSI. Yritykset päästä kaupunkiin ovat osoittautuneet erittäin vaarallisiksi, ryhmiä on pysäytetty kaupungin ulkopuolella ja kalustoa on tuhottu.

Huolimatta Gaddafin joukkojen vastaiskuista, kapinallisten joukkojen keskuudessa vallitsee usein innostus, joka voi olla suurempaa kuin heidän aseenkäsittelytaitonsa. Kapinallisjoukkojen kurinalaisuus ei ole kovin vahvaa eivätkä komentosuhteet aina selvillä. Journalistien on syytä olla erityisen varovaisia.

Benghazissa journalistit ovat kertoneet useista ryöstöistä, jotkut veitsellä uhaten. Tarkistakaa erityisen huolella paikallisten autonkuljettajien luotettavuus.

Tripolissa on vaikeaa ja tietoja erittäin hankala hankkia. Tekstiviestit eivät toimi ja internet ainoastaan ajoittain.

Lue INSIn Tuoreita uutisia ja ohjeita Libyasta http://www.newssafety.org/

Kansainvälisten lehdistönvapausjärjestöjen uutisia ja raportteja Libyasta on koottu sananvapausverkosto IFEXin sivuille.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.