Uutiset / 24.05.2018

Tilanne kiristyy Slovakiassa

Bratislava (IPS – Ed Holt) Slovakian median ahdinko kasvaa helmikuisen toimittajamurhan jälkimainingeissa. Poliisi murtaa lähdesuojaa, ja syyksi epäillään muuta kuin rikostutkintaa. Helmikuussa murhatun Jan Kuciakin kanssa yhteistyötä tehnyt tšekkiläinen tutkiva toimittaja Pavla Holcova matkusti toukokuun puolivälissä Prahasta Bratislavaan uskoen, että hän pystyy auttamaan poliisia murhatutkimuksessa. Holcova joutui kuitenkin kahdeksan tunnin kuulusteluun, jossa tivattiin tutkivien journalistien verkostosta, aiemmista työtehtävistä sekä Slovakian liike-elämän ja poliitikkojen yhteyksistä. Poliisi vaati Holcovaa luovuttamaan puhelimensa tutkittavaksi. Kieltäytymistä seurasi uhkaus 1 650 euron sakosta, ja poliisi hankki luvan takavarikoida puhelimen. Lopulta Holcova antoi puhelimensa mutta ei salasanoja tiedostoihinsa. Poliisi vakuutti pääsevänsä kyllä niihin käsiksi. Tapaus synnytti laajaa paheksuntaa sananvapausjärjestöissä, Euroopan parlamentissa ja Slovakian media- ja toimittajapiireissä, jotka vaativat Holcovan puhelimen palauttamista ja lähdesuojan kunnioittamista. ”Kyse ei ole vain Pavlasta, haluamme tietää, pitävätkö poliisi ja syytäjä toimintaansa lainmukaisena”, sanomalehti Smen päätoimittaja Beata Balogova sanoo. Kuten useiden muidenkin itäisen Keski-Euroopan maiden, Slovakian sananvapaus on kutistunut ja toimittajien työ vaikeutunut viime vuosina. Oligarkit ovat ostaneet mediataloja, ja yleisradioyhtiön riippumattomuus herättää epäilyksiä. Kunnianloukkaussyytteet ovat jatkuva uhka toimittajille. Moni epäilee, että Holcovan puhelimen takavarikointi oli tarkoitettu pelotteluksi ammattikunnalle. ”Pelkään, että tarkoitus oli toinen: jäljittää tietolähteet sen selvittämiseksi, mitä Holcovalla oli työn alla, ja varoittaa siitä poliitikkoja, oligarkkeja ja järjestäytynyttä rikollisuutta”, Marek Vagovic sanoo. Hän päätoimittaa Aktuality.sk -sivustoa, jolla Kuciak työskenteli. Oli takavarikon syy mikä tahansa, toimittajat ovat yhtä mieltä siitä, että se varmasti vähentää ihmisten halua antaa tietoja medialle.  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.