Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Tietolähteet tarvitsevat EU:n suojaa – allekirjoita vetoomus

Whistleblowerit eli arkaluontoisten tietojen paljastajat ottavat suuria riskejä tuodessaan yhteiskunnallisia epäkohtia yleiseen tietoon. Silti heidän lähdesuojansa on puutteellinen – myös Suomessa.

Euroopan journalistiliitto EFJ on yhtenä ensimmäisistä allekirjoittajista vetoomuksessa, jolla vaaditaan tietolähteiden suojelua EU:n laajuisella lainsäädännöllä. EFJ kehottaa sekä yksityishenkilöitä että organisaatioita allekirjoittamaan tämän vetoomuksen.

Lähdesuoja ja sen puutteet ovat olleet tänä vuonna kansainvälisen keskustelun aiheena muun muassa niin sanotun LuxLeaks-oikeudenkäynnin sekä Panama-papereiden myötä. LuxLeaks ja Panama-paperit ovat kansainvälisiä tietovuotoja, jotka toivat suurelle yleisölle uutta tietoa veroparatiiseista ja suurten yhtiöiden verosuunnittelusta.

EFJ, jonka jäsenjärjestö Suomen Journalistiliitto on, toteaa tiedotteessaan, että whistleblowerit eli arkaluontoisten tietojen paljastajat ottavat suuria riskejä tuodessaan yleisesti merkittäviä tietoja julkisuuteen. Heidän lähdesuojansa on demokratian ja sananvapauden kannalta tärkeää – mutta vielä toistaiseksi puutteellista.

Lähdesuoja ei toimi parhaalla tavalla Suomessakaan, huomauttaa Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

”Suomen lainsäädäntö tunnistaa ainoastaan toimittajan lähdesuojan. Toimittajan tietolähdettä ei kuitenkaan varsinaisesti suojella lainsäädännöllä Suomessa, toisin kuin Ruotsissa. Lainsäädännössä tulisi suojata myös tietolähdettä, jotta hän välttyisi mahdollisilta vastatoimilta. Tämä on tarpeellista, jotta korruptiotapaukset ja muut yhteiskunnalliset epäkohdat paljastuisivat. Tietolähteen ei pidä joutua pelkäämään turvallisuutensa ja esimerkiksi työpaikkansa puolesta”, Salokangas sanoo.