Uutiset / 19.10.2016

Tietolähteet tarvitsevat EU:n suojaa – allekirjoita vetoomus

Euroopan journalistiliitto EFJ on yhtenä ensimmäisistä allekirjoittajista vetoomuksessa, jolla vaaditaan tietolähteiden suojelua EU:n laajuisella lainsäädännöllä. EFJ kehottaa sekä yksityishenkilöitä että organisaatioita allekirjoittamaan tämän vetoomuksen.

Lähdesuoja ja sen puutteet ovat olleet tänä vuonna kansainvälisen keskustelun aiheena muun muassa niin sanotun LuxLeaks-oikeudenkäynnin sekä Panama-papereiden myötä. LuxLeaks ja Panama-paperit ovat kansainvälisiä tietovuotoja, jotka toivat suurelle yleisölle uutta tietoa veroparatiiseista ja suurten yhtiöiden verosuunnittelusta.

EFJ, jonka jäsenjärjestö Suomen Journalistiliitto on, toteaa tiedotteessaan, että whistleblowerit eli arkaluontoisten tietojen paljastajat ottavat suuria riskejä tuodessaan yleisesti merkittäviä tietoja julkisuuteen. Heidän lähdesuojansa on demokratian ja sananvapauden kannalta tärkeää – mutta vielä toistaiseksi puutteellista.

Lähdesuoja ei toimi parhaalla tavalla Suomessakaan, huomauttaa Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

”Suomen lainsäädäntö tunnistaa ainoastaan toimittajan lähdesuojan. Toimittajan tietolähdettä ei kuitenkaan varsinaisesti suojella lainsäädännöllä Suomessa, toisin kuin Ruotsissa. Lainsäädännössä tulisi suojata myös tietolähdettä, jotta hän välttyisi mahdollisilta vastatoimilta. Tämä on tarpeellista, jotta korruptiotapaukset ja muut yhteiskunnalliset epäkohdat paljastuisivat. Tietolähteen ei pidä joutua pelkäämään turvallisuutensa ja esimerkiksi työpaikkansa puolesta”, Salokangas sanoo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.