Uutiset / 15.10.2012

Tanskalaistoimitus siirsi palkankorotukset freelancereille

Tanskalaisen sanomalehti Dagbladet Informationin työsuhteiset journalistit kävivät tänä syksynä neuvotteluja kahden seuraavan vuoden tes-korotuksistaan. Toimitus sai talon johdon siirtämään koko summan freelancereiden palkkioihin.

 

Journalisteille palkankorotus olisi ollut 600 Tanskan kruunua eli noin 80 euroa kuukaudessa. Kertyneellä 520 000 kruunulla saatiin lehden artikkelien vähimmäiskorvaus nostetuksi 1 170 kruunusta 1 500 kruunuun. Korotusprosentti on merkittävä freelancereille, mutta palkoissa se olisi ollut pieni.

Työsuhteiset journalistit päätyivät ratkaisuun tehdyn selvityksen perusteella. Freet kirjoittavat lähes puolet Informationista mutta heidän palkkionsa ovat huikeasti alle tämän osuuden.

Luottamusmies Anita Brask Rasmussen kertoi Tanskan journalistiliiton Journalistenille, että talon journalistit eivät ole sen idealistisempia tai solidaarisempia kuin muutkaan. Hän korosti, että freelancerien asialliset palkkiot ovat työsuhteistenkin journalistien etu.

Tanskan journalistiliitto DJ tervehti tapahtunutta ilolla. Varapuheenjohtaja Lars Werge sanoi Journalisten-lehdelle, että DJ:n freelancer-strategia korostaa neuvotteluja työpaikkatasolla ja tehty sopimus osoittaa tämän toimivan.

 

 

Heikki Jokinen 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.