Uutiset / 15.10.2012

Tanskalaistoimitus siirsi palkankorotukset freelancereille

Tanskalaisen sanomalehti Dagbladet Informationin työsuhteiset journalistit kävivät tänä syksynä neuvotteluja kahden seuraavan vuoden tes-korotuksistaan. Toimitus sai talon johdon siirtämään koko summan freelancereiden palkkioihin.

 

Journalisteille palkankorotus olisi ollut 600 Tanskan kruunua eli noin 80 euroa kuukaudessa. Kertyneellä 520 000 kruunulla saatiin lehden artikkelien vähimmäiskorvaus nostetuksi 1 170 kruunusta 1 500 kruunuun. Korotusprosentti on merkittävä freelancereille, mutta palkoissa se olisi ollut pieni.

Työsuhteiset journalistit päätyivät ratkaisuun tehdyn selvityksen perusteella. Freet kirjoittavat lähes puolet Informationista mutta heidän palkkionsa ovat huikeasti alle tämän osuuden.

Luottamusmies Anita Brask Rasmussen kertoi Tanskan journalistiliiton Journalistenille, että talon journalistit eivät ole sen idealistisempia tai solidaarisempia kuin muutkaan. Hän korosti, että freelancerien asialliset palkkiot ovat työsuhteistenkin journalistien etu.

Tanskan journalistiliitto DJ tervehti tapahtunutta ilolla. Varapuheenjohtaja Lars Werge sanoi Journalisten-lehdelle, että DJ:n freelancer-strategia korostaa neuvotteluja työpaikkatasolla ja tehty sopimus osoittaa tämän toimivan.

 

 

Heikki Jokinen 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.