Uutiset / 21.11.2016

Valeuutissivustojen väitteet toimittaja Mohamed Ibrahimista perättömiä

Suomesta turvapaikan saanut somalialainen journalisti Mohamed Ibrahim on joutunut tunnettujen somalialaisten vihasivustojen ja suomalaisen MV-lehden lokakampanjan uhriksi. Hänen väitetään murhanneen Somaliassa journalisteja rahaa vastaan. Syytteet ovat perättömiä.

Mohamed Ibrahim on toiminut 10 vuotta New York Times -lehden kirjeenvaihtajana Mogadishussa, ja hän on yksi maan tunnetuimmista toimittajista. Lokakampanjan taustalla on hänen toimintansa Somalian Journalistiliiton NUSOJ:n pääsihteerinä sen jälkeen, kun liiton edellinen pääsihteeri erotettiin kavallusten ja talousepäselvyyksien vuoksi vuonna 2011.

Kampanjan takana ovat erotettu pääsihteeri Omar Faruk Osman ja hänen yhteistyökumppaninsa Dahir Alasow, joka julkaisee useita MV-lehden kaltaisia vihasivustoja. Osman kiertää yhä maailmaa väittäen edustavansa somalialaisia journalisteja. Taustaa Osmanin ja Alasowin toiminnalle löytyy muun muassa tästä The Horn Observerin artikkelista.

Menetelmä on monesta yhteydestä tuttu. Dahir Alasow on julkaissut alkuperäisen keksityn solvausjutun Waagacusub.net-sivustollaan ja lainaa omaa uutistaan sunatimes.com-sivustolla, jota puolestaan lainaa MV-lehti.

Näissä kirjoitelmissa todetaan, että Mohamed Ibrahim on Suomessa Viestintä ja kehitys -säätiön eli Vikesin kutsumana. Samoihin aikoihin kirjoitusten kanssa maailmaa alkoi kiertää väärennetystä osoitteesta lähetetty sähköposti, jossa lisäksi mainitaan Vikesin puheenjohtaja Juha Rekolan nimi Ibrahimin isäntänä.

On totta, että Mohamed Ibrahim haki Suomesta turvapaikkaa viime kesäkuussa. Tuolloin tilanne kotona Somaliassa kehittyi sellaiseksi, että New York Timesin Nairobin-toimiston avulla arvioitiin, ettei Ibrahimilla ole kotiin paluuta. Maahanmuuttovirasto myönsi Ibrahimille turvapaikan nopealla tahdilla, mikä nykyisen politiikan aikana kertoo erittäin akuutista ja vakavasta uhasta.

Kaikki muu tässä ”uutisoinnissa” on solvausta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.