Uutiset / 02.05.2012

Sosiaalinen media juurtuu Malawiin

Blantyre, Malawi (IPS – Katie Lin) Afrikkalaisessa Malawissa on tapahtunut paljon viime aikoina, ja sosiaalisella medialla on ollut osuutensa tapahtumissa.

Huhuja presidentti Bingu wa Mutharikan kuolemasta liikkui Facebookissa jo kaksi päivää ennen kuin asia ilmoitettiin virallisesti 7. huhtikuuta.

Kun varapresidentti Joyce Bandasta tuli samalla Malawin ja koko eteläisen Afrikan ensimmäinen naispuolinen presidentti, sosiaalisessa mediassa riemuittiin.

Malawin hallituksen arvostelu alkoi verkossa jo viime kesänä. Heinäkuussa puhkesi maanlaajuisia mielenosoituksia talousongelmia ja huonoa hallintoa vastaan.

Jatkuva pula polttoaineesta ja ulkomaanvaluutasta tarjosivat protestille sytykkeitä maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Kahden päivän aikana kuoli 20 ihmistä.

Lisää vapautta

Kun viranomaiset sulkivat tilapäisesti yksityisiä radioasemia ja netin uutissivuja, malawilaiset etsivät tietoa Facebookista ja Twitteristä.

”Hallitus ei pysty valvomaan sosiaalista mediaa, mikä lisää kansalaisten vapautta ja poliittista tietoisuutta”, Blantyren lehtiyhtiön uuden median päätoimittaja Arnold Munthali sanoo.

Netin käyttöä tilastoivan Socialbakers-sivuston mukaan 132 580 malawilaista on Facebookissa. Luku on alle prosentti maan 15-miljoonaisesta väestöstä, mutta kasvoi vuodessa yli 50 prosenttia.

Vuoden 2010 kansainvälisen tilaston mukaan malawilaisista käytti internetiä 4,5 prosenttia.

Kampanjointi yleistyy

Kesän levottomuuksien aikana malawilaisten nettiaktiivisuus lisääntyi ja monet raportoivat tapahtumista verkossa.

Mediasuunnittelija Roger Siula, 28, ryhtyi bloggaamaan, koska nuoria sorrettiin hänen mielestään joka suunnalta.

”Jännittyneessä poliittisessa ilmapiirissä Facebookin, blogien ja Twitterin kaltaiset kanavat ovat turvallisia”, Siula uskoo.

Malawin naisten kampanja väkivaltaa vastaan hyödyntää uusia kanavia perinteisen median ohella. Naiset suivaantuivat alkuvuodesta, kun kaupustelijat ryhtyivät riisumaan heitä kaduilla ”liian kevyen” pukeutumisen vuoksi.

Tunnetun ihmisoikeusjuristin Ralph Kasambaran mielivaltainen pidätys helmikuussa päättyi viikon jälkeen vapauttamiseen. Hän kiitti siitä sosiaalisen median kampanjointia.

Avuksi myös arjessa

Tietoverkko auttaa malawilaisia myös taistelussa polttoaineesta. Facebookiin perustetussa Malawi Fuel Watchissa on 7 400 jäsentä, jotka jakavat tietoa siitä, mistä ja millä hinnalla bensiiniä kulloinkin saa.

”Aiemmin jouduin viettämään 6-8 tuntia jonossa saadakseni 25 litraa bensiiniä”, Billy Ngoma, 27, kertoo.

Munthali myöntää, että Malawin perinteiset viestimet kompuroivat vielä hyödyntäessään uutta mediaa, jossa vääräkin tieto leviää helposti.

Hän uskoo kuitenkin, että internet auttaa kommunikoimaan myös niitä, jotka ovat aiemmin kärsineet hiljaa. ”Sosiaalinen media on antanut malawilaisille äänen”, Munthali vakuuttaa.

(Inter Press Service)

 

MALAWIN FAKTAT:

  • Sisämaavaltio Itä-Afrikassa
  • Asukkaita 15,4 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 73,9 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,7 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 171/187

(Lähde: YK)


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.