Uutiset / 24.05.2013

SMF:ltä kylmä suihku valokuvaajille

Sanoma Magazines Finland Oy (SMF) on lähettänyt asiakaslehtiin kuvaaville freelancer -valokuvaajille avustajasopimuksen, jolla valokuvaajilta viedään lähes kaikki tekijänoikeudet. 

 
Sopimuksella valokuvaaja luovuttaa yhtiölle kaikki taloudelliset oikeudet luovutettaviin kuviin eikä valokuvaaja lähtökohtaisesti saa käyttää kuvia omassa kaupallisessa toiminnassaan. 
SMF voi pääsääntöisesti julkaista kuvia toistuvasti eri lehdissä tai luovuttaa kuvat kenelle tahansa ilman erillistä korvausta.
 
Sopimuksen mukaan valokuvaaja ei saa käyttää tai myydä kuvaustilanteen yhteydessä otetettuja kuvia, jos luovutus on tulkittavissa kilpailevaksi toiminnaksi Sanoma-konsernin kanssa. SMF ei suorita näistä kuvista erillistä palkkiota, vaan ehdolla rajoitetaan pelkästään valokuvaajan toimintavapautta.
 
Journalistiliitto ei suosita sopimuksen allekirjoittamista, ellei sovittu korvaustaso ole kohtuullinen. Sopimukseen voi yrittää neuvotella poikkeuksia tekijänoikeusehtojen osalta, vaikka tosiasiassa poikkeuksista neuvotteleminen on osoittautunut yleensä mahdottomaksi.
 
Lisätiedot: Jussi Salokangas / jussi.salokangas(at)journalistiliitto.fi, 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.