Uutiset / 07.05.2013

SJL tuomitsee lehtitalojen otteet

Ilkka-yhtymä antoi tiistaina kutsun yt-neuvotteluihin, jotka koskevat koko henkilöstöä ja tähtäävät taloudellisen tuloksen parantamiseen sekä toiminnan tehostamiseen. Perusteluissa mainitaan muun muassa ennakoitua pienempi taloudellinen tulos ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja Journalistiliiton antama lakkovaroitus.

”Ilkan tapa reagoida lailliseen työtaistelu-uhkaan on selvä ylilyönti. Yhtymä teki kyseisellä kvartaalilla 2,3 miljoonan euron liikevoiton. Se on 20,6 prosenttia liikevaihdosta. Myös ilman Alma Mediaa ja muita osakkuusyhtiöitä tulos on kirkkaasti voitollinen. Silti osavuosikatsauksessa ja yt-kutsussa meidän lakonuhastamme tuli syntipukki”, Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen sanoo.

” Ennen yt-neuvotteluja henkilöstön edustajille on annettava riittävän ajoissa kaikki tarpeelliset tiedot neuvoteltavien asioiden käsittelemiseksi, jotta  heillä on aikaa valmistautua neuvotteluun ja käsitellä niitä edustamiensa työntekijöiden kanssa. Kaiken tämän Ilkka kuittaa viime tingassa jätetyllä puolen liuskan yleispaperilla, jossa ei ole mitään arviota toimien määrällisistä vaikutuksista .”

Nieminen sanoo, että toimituksiin julistetusta ylityökiellostakin on seurannut kyseenalaisia reaktioita kuten toimitusosaston infotilaisuuden kieltäminen työpaikalla ja yksittäisten työntekijöiden painostamista ylityöhön, vaikka sen tekeminen on aina vapaaehtoista.

”Mitä palkkariitaan tulee, on väärin väittää journalistien ajavan lehtialaa kriisiin. VKL on jo sopinut muissa työehtosopimuksissa maksavansa muille ammattiryhmille saman korotustason, jota mekin esitämme."

"Emme voi niellä armopalaa, jossa koko palkankorotus jää ehdolliseksi eli paikallisesti ratkaistavaksi kysymykseksi, ja josta parhaimmillaankin tulisi puolen prosentin korotus vasta syksyllä. Jos sen onnistuisi saamaan, se tuottaisi palkkaryhmästä riippuen vain 6-15 euroa kuukaudessa lisää”, Nieminen huomauttaa.

Lisätietoa: Arto Nieminen, puhelin 0400 – 981 957  


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.