Uutiset / 21.03.2013

SJL: lehdistön tes-pöydästä on saatava korotuksia

Lehdistössä työskentelee noin 5 000 Suomen Journalistiliiton jäsentä, joten kyseessä on suurin liiton neuvottelemista työehtosopimuksista. Nykyinen kaksivuotinen sopimus on voimassa 30. huhtikuuta saakka.

Edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen mukaan journalisteilla on monta perusteltua syytä saada palkankorotuksia, vaikka mediatalot raportoivatkin tuntuvasti alentuneista ilmoitus- ja tilaustuotoista.

 

”Viestinnän Keskusliiton muilla sopimusaloilla VKL on sitoutunut tänä ja ensi vuonna jopa kahden prosentin tason ylittäviin korotuksiin. Yhtä lailla meidän jäsenemme ovat oikeutettuja saamaan palkkaansa lisää. Inflaatio on liikkunut kuukausitasolla kahden prosenttiyksikön molemmin puolin. Se kohdistuu myös meidän jäsentemme ostovoimaan kuten hallituksen juuri julkistaman talouspaketin vaikutuksetkin.”

Journalistiliitto vetoaa myös siihen, että heikentyneistä talousnäkymistä huolimatta journalistisen työn tuottavuus lehdistössä on viime vuosina kasvanut. Tulosjulkistukset ja toimialan tilastot osoittavat, että samaan aikaan kun useita satoja työpaikkoja on kadonnut ja jäljelle jääneiden journalistien työpaineet ovat kasvaneet, omistajat ovat edelleen korjanneet muhevaa satoa työn tuloksista osinkoina.

”Meille ei nollalinja kelpaa eikä myöskään se veruke, että lähimenneisyydessä on nautittu hyvistä korotuksista. Sopimuksia tehdään tulevaisuuteen, ei menneisyyteen. Aiemmat korotukset eivät vaikuta siihen, mitä huomiselta haetaan”, Savolainen korostaa.

SJL aikoo lähteä liikkeelle lehdistön neuvotteluissa työehtosopimuksen tekstikohdista eli muista työehdoista kuin palkoista. Liiton hallitus päätti näistä tekstitavoitteista torstaina 21. maaliskuuta. Ne julkistetaan sen jälkeen kun ne on esitelty vastapuolelle.

”Tämä järjestys on ollut hyväksi aiemminkin, sillä siinä vaiheessa kun aletaan puhua palkoista, huomio tahtoo keskittyä ainoastaan niihin. Kiireellisintä on kuitenkin se, että viimeistään maanantaina MTV Oy:n jo yli kuusi viikkoa junnanneet neuvottelut saadaan päätökseen. Niitä ei voi käydä yhtä aikaa lehdistön tes-kierroksen kanssa”, Petri Savolainen sanoo.

Pekka Vehviläinen

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.