Uusimmat

Seniorien Afrikka-projekti auttoi kokonaista koulua

Aktiiviset radio- ja televisioalan seniorit toteuttivat projektin, jolla eteläafrikkalaiseen kyläkouluun hankittiin keittola, varasto ja 250 koulupukua.

Kolmevuotisen avustusoperaation ydinjoukon muodosti RTTL:n senioriosaston Vanhojen Kettujen 30 jäsentä. Tämän Kapin Ketuiksi itsensä nimenneen ryhmän hyväntekeväisyystempaus käynnistyi Etelä-Afrikan matkalsta talvella 2009.

Paikallisten koulujen puutteista tietoisina seniorikollegat olivat ottaneet mukaansa koulutarvikkeita kuten vihkoja ja kyniä. Eräällä päiväretkellä bussi pysäytettiin spontaanisti Tsunyanen 300 oppilaan koululle Rustenburgin maakunnan Laklogin kylässä.

”Tuliaiset jäivät koululle. Matkan jatkuessa ryhmä alkoi ideoida, miten tätä koulua voisi auttaa enemmänkin. Valitsimme asialle toimikunnan ja päätimme aluksi, että jokainen matkalainen antaa 5 euroa kuukaudessa koulun tilille. Lopulta keräyksessä oli mukana 48 henkilöä”, keräysprojektin vetäjä Eila Lyytikäinen kertoo.

Keräystilin lisäksi Kapin Ketut on hankkinut koululle rahaa myymällä valokuvapostikortteja kohteesta sekä järjestämällä teatteri-iltoja ja arpajaisia. Kaikkiaan näistä pienistä puroista karttui 12 500 euroa.

Tsuyanen koulu sijaitsee köyhällä maaseudulla, jossa vanhemmilla ei ole varaa hankkia lapsille paksumpia talviasuja. Kapin Kettujen tuella 250 oppilasta sai paikan päällä ommellut lämpimät koulupuvut. Rahaa on vielä jäljellä toista tuhatta euroa uusien oppilaiden asuihin.

Suomalaisavulla toteutetun keittolan ansiosta kouluaterioita ei enää valmisteta taivasalla. Ja kun koulu tarvitsi varastorakennusta erilaisten tarvikkeiden säilyttämiseen, Kapin Ketut ottivat sen projektinsa viimeiseksi kohteeksi. Parinkymmenen neliön varasto valmistui noin 3 500 eurolla.

Hyvän mielen lisäksi suomalaiset seniorikollegat saivat syyn järjestää Afrikka-aiheista toimintaa kotimaassa. Omasta matkasta pystytettiin valokuvanäyttely, jonka avasi Etelä-Afrikan Suomen suurlähettiläs Sobizana Mngikana. Etelä-Afrikan lähetystö oli myös mukana Pasilan Isossa Pajassa pidetyssä jalkapallon MM-kisojen avajaisten katselutilaisuudessa.

”Kapin Ketut ei voi röyhistellä suurilla summilla tai näyttävillä puitteilla. Mutta projektimme osoittaa, miten pienistäkin puroista voi saada aikaan hyvää, kun kaikki kerätty raha menee suoraan avustuskohteeseen ilman välikäsiä.

"Meillä itsellämme on ollut yleensä hauskaa, ja tottahan koululta tullut runsas kiittävä palaute on tehnyt puuhastamme erittäin mielekkään”, Eila Lyytikäinen sanoo.

Kapin Kettujen projektista kerrotaan sanoin ja kuvin osoitteessa:

www.vanhatketut.fi/kapinketut/