Uutiset / 27.01.2012

Seniorien Afrikka-projekti auttoi kokonaista koulua

Kolmevuotisen avustusoperaation ydinjoukon muodosti RTTL:n senioriosaston Vanhojen Kettujen 30 jäsentä. Tämän Kapin Ketuiksi itsensä nimenneen ryhmän hyväntekeväisyystempaus käynnistyi Etelä-Afrikan matkalsta talvella 2009.

Paikallisten koulujen puutteista tietoisina seniorikollegat olivat ottaneet mukaansa koulutarvikkeita kuten vihkoja ja kyniä. Eräällä päiväretkellä bussi pysäytettiin spontaanisti Tsunyanen 300 oppilaan koululle Rustenburgin maakunnan Laklogin kylässä.

”Tuliaiset jäivät koululle. Matkan jatkuessa ryhmä alkoi ideoida, miten tätä koulua voisi auttaa enemmänkin. Valitsimme asialle toimikunnan ja päätimme aluksi, että jokainen matkalainen antaa 5 euroa kuukaudessa koulun tilille. Lopulta keräyksessä oli mukana 48 henkilöä”, keräysprojektin vetäjä Eila Lyytikäinen kertoo.

Keräystilin lisäksi Kapin Ketut on hankkinut koululle rahaa myymällä valokuvapostikortteja kohteesta sekä järjestämällä teatteri-iltoja ja arpajaisia. Kaikkiaan näistä pienistä puroista karttui 12 500 euroa.

Tsuyanen koulu sijaitsee köyhällä maaseudulla, jossa vanhemmilla ei ole varaa hankkia lapsille paksumpia talviasuja. Kapin Kettujen tuella 250 oppilasta sai paikan päällä ommellut lämpimät koulupuvut. Rahaa on vielä jäljellä toista tuhatta euroa uusien oppilaiden asuihin.

Suomalaisavulla toteutetun keittolan ansiosta kouluaterioita ei enää valmisteta taivasalla. Ja kun koulu tarvitsi varastorakennusta erilaisten tarvikkeiden säilyttämiseen, Kapin Ketut ottivat sen projektinsa viimeiseksi kohteeksi. Parinkymmenen neliön varasto valmistui noin 3 500 eurolla.

Hyvän mielen lisäksi suomalaiset seniorikollegat saivat syyn järjestää Afrikka-aiheista toimintaa kotimaassa. Omasta matkasta pystytettiin valokuvanäyttely, jonka avasi Etelä-Afrikan Suomen suurlähettiläs Sobizana Mngikana. Etelä-Afrikan lähetystö oli myös mukana Pasilan Isossa Pajassa pidetyssä jalkapallon MM-kisojen avajaisten katselutilaisuudessa.

”Kapin Ketut ei voi röyhistellä suurilla summilla tai näyttävillä puitteilla. Mutta projektimme osoittaa, miten pienistäkin puroista voi saada aikaan hyvää, kun kaikki kerätty raha menee suoraan avustuskohteeseen ilman välikäsiä.

"Meillä itsellämme on ollut yleensä hauskaa, ja tottahan koululta tullut runsas kiittävä palaute on tehnyt puuhastamme erittäin mielekkään”, Eila Lyytikäinen sanoo.

Kapin Kettujen projektista kerrotaan sanoin ja kuvin osoitteessa:

www.vanhatketut.fi/kapin-ketut/

 

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.