Uutiset / 07.09.2016

Selvitystyö enteilee konkreettisia parannuksia itsensätyöllistäjille

Itsensätyöllistäjien työttömyysturvan muutostarpeita kartoittavat selvityshenkilöt kävivät Journalistiliiton toimistolla 7. syyskuuta kuulemassa liiton näkemyksiä siitä, miten itsensätyöllistäjien asemaa tulee parantaa. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin nimeämät selvityshenkilöt ovat Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren ja Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

Suomen Journalistiliittoa tapaamisessa edustivat edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sekä lakimies Jussi Salokangas, jonka vastuualueella ovat freelancereiden asiat.

Journalistiliitto on eritellyt selvityshenkilöille itsensätyöllistäjien työttömyysturvaan liittyviä ongelmatilanteita ja esittänyt niihin ratkaisuja. Näistä kerrotaan selvityshenkilöille annetussa muistiossa.

Edunvalvontajohtaja Savolainen pitää hienona asiana, että tällainen selvitystyö on käynnissä.

”Luovien alojen itsensätyöllistäjien sosiaaliturvaa on selvitelty viime vuosina useaan otteeseen. Tällä kertaa kyse on täsmäselvityksestä, jossa puhutaan nimenomaan itsensätyöllistäjien työttömyysturvasta ja siihen liittyvistä ongelmatilanteista. Ollaan konkreettisten teemojen ääressä, ja myös konkreettisia tuloksia on näköpiirissä”, Savolainen sanoo.

”Olennaista on myös seurata, mihin selvitystyön käynnistämät muutokset johtavat. Elleivät ne auta, pitää olla kykyä arvioida uudestaan, mitä muuta on tehtävissä.”

Selvitystyö kestää elokuusta joulukuuhun 2016. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessaan, että selvitystyön pohjalta valmistellaan työttömyysturvajärjestelmään muutoksia, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen, otetaan nykyistä paremmin huomioon erilaiset työnteon muodot sekä mahdollistetaan joustavat siirtymät yrittäjyyden ja palkkatyön välillä. Tavoitteena on esimerkiksi tehdä sivutoimisen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.