Uutiset / 02.12.2010

Sanoma Newsin freesopimuksissa hiljaista

Liitossa olevien sopimuskappaleiden perusteella suurin kysymysmerkki on laajemmista tekijänoikeuksista maksettava lisäkorvaus. Jos freelancer on aikaisemmin luovuttanut Sanoma Newsille vain ensi- ja kertajulkaisuoikeuden lisättynä nettikäytöllä, tuo uusi sopimus erittäin merkittävän laajennuksen. Myös Viestinnän Keskusliiton ja Journalistiliiton välillä sovittuihin freelancer-tehtävien toimitus- ja myyntiehtoihin verrattuna oikeuksien luovutus on laaja.

Laajemmista oikeuksista tulee maksaa lisäkorvaus. Kuitenkaan tietoa palkkioiden järjestelmällisistä korotuksista ei ole tullut. Sitä vastoin Sanoma Newsistä on kerrottu, että korvaustaso sovitaan tapauskohtaisesti.

Liitto korostaa aitoa ja tasavertaista neuvottelua. Minkäänlaista painostusta uuden sopimuksen allekirjoittamiseen ei saa esiintyä. Freelancerilla tulee olla mahdollisuus jatkaa töitä aikaisemmilla sopimusehdoilla sekä mahdollisuus esittää omia ehtoja.

Sopimuksen ehtoja maksuajasta ja vastuista kolmannelle on parannettu liiton kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen nyt syksyllä. Liitto on valmis jatkamaan keskusteluja Sanoma Newsin kanssa.

Tämän johdosta liitto edelleen kerää valtakirjoja freelancereilta kollektiivisten neuvotteluiden käymiseksi. Valtakirjan on kevään 2010 jälkeen antanut jo runsaat kolmesataa freelanceria.

Jos teet töitä Sanoma Newsin lehdille etkä ole vielä antanut valtakirjaa, voit antaa sen oheisen linkin kautta: http://www.webropol.com/P.aspx?id=448342&cid=89855853.

Jos uudenlaista sopimusta tarjotaan, ota yhteyttä liittoon: petri.savolainen@journalistiliitto.fi.
Petri Savolainen
edunvalvontajohtaja

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.