Uutiset / 02.12.2010

Sanoma Newsin freesopimuksissa hiljaista

Liitossa olevien sopimuskappaleiden perusteella suurin kysymysmerkki on laajemmista tekijänoikeuksista maksettava lisäkorvaus. Jos freelancer on aikaisemmin luovuttanut Sanoma Newsille vain ensi- ja kertajulkaisuoikeuden lisättynä nettikäytöllä, tuo uusi sopimus erittäin merkittävän laajennuksen. Myös Viestinnän Keskusliiton ja Journalistiliiton välillä sovittuihin freelancer-tehtävien toimitus- ja myyntiehtoihin verrattuna oikeuksien luovutus on laaja.

Laajemmista oikeuksista tulee maksaa lisäkorvaus. Kuitenkaan tietoa palkkioiden järjestelmällisistä korotuksista ei ole tullut. Sitä vastoin Sanoma Newsistä on kerrottu, että korvaustaso sovitaan tapauskohtaisesti.

Liitto korostaa aitoa ja tasavertaista neuvottelua. Minkäänlaista painostusta uuden sopimuksen allekirjoittamiseen ei saa esiintyä. Freelancerilla tulee olla mahdollisuus jatkaa töitä aikaisemmilla sopimusehdoilla sekä mahdollisuus esittää omia ehtoja.

Sopimuksen ehtoja maksuajasta ja vastuista kolmannelle on parannettu liiton kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen nyt syksyllä. Liitto on valmis jatkamaan keskusteluja Sanoma Newsin kanssa.

Tämän johdosta liitto edelleen kerää valtakirjoja freelancereilta kollektiivisten neuvotteluiden käymiseksi. Valtakirjan on kevään 2010 jälkeen antanut jo runsaat kolmesataa freelanceria.

Jos teet töitä Sanoma Newsin lehdille etkä ole vielä antanut valtakirjaa, voit antaa sen oheisen linkin kautta: http://www.webropol.com/P.aspx?id=448342&cid=89855853.

Jos uudenlaista sopimusta tarjotaan, ota yhteyttä liittoon: petri.savolainen@journalistiliitto.fi.
Petri Savolainen
edunvalvontajohtaja

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.