Uutiset / 16.11.2011

Radio keksittiin uudelleen

Unesco päätti marraskuun alussa, että vuotuista Maailman radiopäivää aletaan viettää 13. helmikuuta.

"Tavoitteena on edistää yhteisöradioiden toimintaa ja nostaa esiin radion ihmiskunnalle tarjoamia moninaisia palveluja, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle", Lourenço kertoo.

Unescon mukaan miljardi ihmistä on yhä radion ulottumattomissa.

Lourenço muistuttaa, että radiovastaanottimen hankkiminen mullistaa ihmisen elämän kertaheitolla ja usein loppuiäksi.

Unesco myöntää, että radiota on käytetty myös väärin, esimerkiksi Ruandan kansamurhan lietsonnassa. Välineen rooli on kuitenkin pääosin myönteinen, ja varsinkin katastrofitilanteissa.

Järjestö auttaa Ruotsin tuella Afrikan maaseudulla paikallisradioita tuottamaan laadukasta ohjelmaa tärkeistä asioista, kuten maataloudesta ja terveydenhoidosta.

Hankkeessa innostetaan naisia radiotyöhön ja opastetaan kuulijoita lähettämään ohjelmiin kysymyksiä tekstiviesteillä.

"Monissa kehitysmaissa radio on halvin viestin ihmisille, joilla ei ole varaa ostaa lehtiä tai hankkia televisiota", Karibian maissa työskennellyt toimittaja Jamion Knight sanoo.

Paikallisen tiedon ohella radio tarjoaa uutisia maailmalta ja mahdollistaa myös kuulijoiden osallistumisen, hän jatkaa.

Yhdysvaltain vetäytyminen Unescosta Palestiinan jäsenyyden hyväksymisen vuoksi vaikeuttaa järjestön taloutta. Aukon täyttämiseksi on perustettu hätärahasto lahjoituksia varten. Muun muassa afrikkalainen Gabon on luvannut tukea noin 1,5 miljoonaa euroa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.