Uutiset / 27.04.2017

Puoliväliriihi lupaa hyvää itsensätyöllistäjäjournalisteille

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Kuvaaja: Heli Saarela / Journalisti Kuva:
Hallituksen puoliväliriihen tulokset enteilevät parannuksia monien journalistien asemaan, arvioi Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Puoliväliriihen tiedotteen liitteessä luvataan huomioida yrittäjyyden ja työnteon uudet muodot, esimerkiksi itsensä työllistäminen sekä yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistelmät. Niin kutsuttu yrittäjyyspaketin päivitys sisältää muun muassa itsensä työllistäjien työttömyysturvan muutokset. Tavoitteena on saada työttömille mahdollisuus harjoittaa yritystoimintaa neljä kuukautta ja saada samalla työttömyysetuutta. Niin ikään yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu on lyhenemässä neljästä yhteen päivään. ”Vihdoin työttömyysturvan parantamiseen on tulossa konkreettisia toimia”, edunvalvontajohtaja Savolainen toteaa. ”Neljä kuukautta sivutoimiseen yrittäjyyteen työttömyysetuudella on merkittävä parannus, samoin yhdistelmävakuutuksen käyttöönoton valmistelu. Journalistiliitto on pidemmän aikaa esittänyt tämän suuntaisia tavoitteita muun muassa ministeri Jari Lindströmille ja hänen nimittämilleen selvityshenkilöille.” Savolainen huomauttaa, että puoliväliriihessä päätettyjen toimien lisäksi tarvitaan myös muita lainsäädäntötoimia sosiaaliturvassa, kilpailuoikeudessa ja työlainsäädännössä. Hallitus ilmoittaa ottavansa luovat alat ”osaksi yrittäjyys‐ ja työllisyyspaketteja sekä niihin kuuluvia kasvun ja kansainvälistymisen tukimuotoja”. Hallitus lupaa myös vaikuttaa siihen, että Verohallinto selkiyttäisi ja yhtenäistäisi tiettyjä tekijänoikeuksiin ja niistä saataviin tuloihin liittyviä verotuskäytäntöjä. Lisäksi ei-työsuhteisten taiteilijoiden eläketurvaa on tarkoitus selkiyttää. ”Luovien alojen erityinen nostaminen, myös osaksi hallituksen yrittäjyyspakettia, on tervetullutta”, Savolainen kommentoi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.