Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Kuvaaja: Heli Saarela / Journalisti

Puoliväliriihi lupaa hyvää itsensätyöllistäjäjournalisteille

Hallituksen puoliväliriihen tulokset enteilevät parannuksia monien journalistien asemaan, arvioi Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Puoliväliriihen tiedotteen liitteessä luvataan huomioida yrittäjyyden ja työnteon uudet muodot, esimerkiksi itsensä työllistäminen sekä yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistelmät. Niin kutsuttu yrittäjyyspaketin päivitys sisältää muun muassa itsensä työllistäjien työttömyysturvan muutokset. Tavoitteena on saada työttömille mahdollisuus harjoittaa yritystoimintaa neljä kuukautta ja saada samalla työttömyysetuutta. Niin ikään yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu on lyhenemässä neljästä yhteen päivään.

”Vihdoin työttömyysturvan parantamiseen on tulossa konkreettisia toimia”, edunvalvontajohtaja Savolainen toteaa.

”Neljä kuukautta sivutoimiseen yrittäjyyteen työttömyysetuudella on merkittävä parannus, samoin yhdistelmävakuutuksen käyttöönoton valmistelu. Journalistiliitto on pidemmän aikaa esittänyt tämän suuntaisia tavoitteita muun muassa ministeri Jari Lindströmille ja hänen nimittämilleen selvityshenkilöille.”

Savolainen huomauttaa, että puoliväliriihessä päätettyjen toimien lisäksi tarvitaan myös muita lainsäädäntötoimia sosiaaliturvassa, kilpailuoikeudessa ja työlainsäädännössä.

Hallitus ilmoittaa ottavansa luovat alat ”osaksi yrittäjyys‐ ja työllisyyspaketteja sekä niihin kuuluvia kasvun ja kansainvälistymisen tukimuotoja”. Hallitus lupaa myös vaikuttaa siihen, että Verohallinto selkiyttäisi ja yhtenäistäisi tiettyjä tekijänoikeuksiin ja niistä saataviin tuloihin liittyviä verotuskäytäntöjä. Lisäksi ei-työsuhteisten taiteilijoiden eläketurvaa on tarkoitus selkiyttää.

”Luovien alojen erityinen nostaminen, myös osaksi hallituksen yrittäjyyspakettia, on tervetullutta”, Savolainen kommentoi.