Uutiset / 23.04.2011

Nappaavatko sopimukset tekijänoikeutesi

Tekijänoikeussopimuksista akuutein meillä on Sanoma Newsin freelancereille massapostitettu sopimus, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Maaliskuussa lähetetyt sopimukset pyydettiin palauttamaan toimituksiin allekirjoituksin 15.4. mennessä. Liiton tekemän kyselyn mukaan selvä enemmistö freelancereista ei aio allekirjoittaa uutta sopimusta, vaan jatkaa töitä entisin ehdoin.

Tekijänoikeuspäivän aamuun mennessä kyselyyn vastanneista 113:sta Sanoma Newsin freelancerista 83 oli saanut massapostitetun sopimuksen. Kuusi oli onnistunut neuvottelemaan parannuksia sopimukseen. Kolmetoista oli yrittänyt muuttaa sopimusta siinä kuitenkaan onnistumatta, joten he jatkavat työtään entisin ehdoin. Vain neljä aikoo allekirjoittaa lehtiyrityksen sopimuksen sellaisenaan.

Liitto peräänkuuluttaa jatkossakin aitoja ja tasavertaisia neuvotteluja sekä laajemmista tekijänoikeuksista maksettavia korvauksia, sanoo Savolainen.

Journalistiliiton Sanoma News -kyselyyn ehtii vielä vastata:

http://www.webropol.com/P.aspx?id=543420&cid=49147323

IFJ:n tekijänoikeuspäivän kampanjasivut:

http://www.ifj.org/en/pages/efj-campaign-against-right-grabbing-contracts


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.