Uutiset / 13.12.2012

Mustafa Balbayn kirje suomalaisille journalisteille

Suomen Journalistiliitolle

Hyvät kollegat,

Journalistisen toimintani takia olen ollut neljä vuotta Istanbul-Silivrin vankilassa*, jonka olosuhteet vastaavat keskitysleiriä.

Minua ollaan tuomitsemassa tähän tarkoitukseen varta vasten perustetussa, vankilan sisäisessä oikeusistuimessa.

Turkki etääntyy nopeasti yhä kauemmas laillisuusperiaatteen noudattamisesta. Varsinkin Istanbul-Silivrin kulissioikeudenkäynneissä laki on hallituksen käsissä, ja sitä käytetään koston välineenä.

Esimerkistä käy meneillään oleva Ergeneko-oikeudenkäynti. Sotilasvallankaappausaikeiden tutkinnan suojissa on poliittisia vastustajia valheellisesti syytetty valtion vastaisesta vehkeilystä, ja heitä on vangittu.

Tässä yhteydessä osallistuin vaaleihin vuonna 2011, ja tulin valituksi parlamenttiin CHP:n, Turkin Tasavaltalaisen kansanpuolueen edustajana. CHP on Turkin merkittävin oppositiopuolue. Huolimatta siitä, että parlamentaarikkona edustan kansan tahtoa, poliittinen valtaeliitti neuvoi oikeutta vangitsemaan minut.

Rajoittamalla oikeuttani puolustukseen ja jättämällä todisteiden arviointivaiheen väliin oikeusistuin etenee suoraan ratkaisuvaiheeseen. Syyttäjän haluama tuomio julistetaan 13. joulukuuta 2012.

Kahdeksan parlamentin jäsentä, lähes sata toimittajaa, lähes tuhat yliopisto-opiskelijaa ja tuhansia eri alojen työntekijöitä on vangittu Turkissa, koska heidän toimintansa ei ole poliittisten vallanpitäjien mieleen.

Kutsumme teitä sanomaan ”Ei Turkin laittomuuksille” 13. joulukuuta kaikissa sopiviksi katsomissasi yhteyksissä, mutta erityisesti sosiaalisessa mediassa.

MUSTAFA BALBAY

SILIVRIN VANKILA, ISTANBUL

*Silivri on Istanbulin maakuntaan kuuluva piirikunta. Siellä sijaitseva vankila, viralliselta nimeltään Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü on Euroopan suurin rangaistuslaitos.

Lisätietoa Mustafa Balbay -sivulta


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.