Uutiset / 08.04.2013

MTV:lle 1,1 prosentin palkkasopu, lakonuhka ohi

Liitot ilmoittivat maanantaina valtakunnansovittelija Esa Longalle hyväksyvänsä tämän tekemän sovintoesityksen, josta tuli noin 200 ohjelmatyöntekijän ja 50 toimihenkilön työehtosopimus. Samalla peruuntuu torstaina 11. huhtikuuta alkavaksi ilmoitettu työtaistelu.

 

Sopimus tulee voimaan takautuvasti maaliskuun alusta ja ulottuu tämän vuoden loppuun. Kuukausipalkkoja korotetaan 0,75 prosenttia, minkä lisäksi työntekijöille maksetaan joulukuussa 150 euron kertakorvaus. Sen arvo on lähes 0,4 prosenttia. Lisäksi voimaan tulevat neuvottelussa sovitut vuokratyön käytön tarkasteluun liittyvät ja palkkaryhmien pisteytyksiä koskevat menettelyt.

Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen kuvaa tulosta niukimmaksi, minkä työntekijät saattoivat hyväksyä:

”Korotustaso on yli kaksinkertaisesti se, mihin työnantajapuoli katkaisi kaksi kuukautta kestäneet neuvottelut. Se on nipin napin MTV:n työntekijöiden asettama minimi. Yleiskuvaa hiukan parantaa, että jo ensi vuoden alkuun voimme neuvotella MTV:n uusista palkankorotuksista. Silloin tiedetään, mitä alan muilla sopimuksilla ja työmarkkinoilla yleensä on saavutettu.”

Ohjelmatyöntekijöitä edustava  MOT ry oli aiemmin yli sadan hengen suurkokouksessaan suosittanut  Journalistiliiton hallitukselle sovintoesityksen hyväksymistä. Pääluottamusmies Kari Pyrhösen mukaan työntekijät saivat lakkovaroituksen ja sovittelijan kautta selvästi enemmän kuin työnantajalta oli luvassa neuvotteluissa:

”Ajat ovat kovat ja tarvittiin tiukkoja toimia, jotta ratkaisu saatiin. Tämä kierros osoitti, että MTV:n työntekijöiden riveistä löytyy taatusti taistelutahtoa ja yksimielisyyttä.”

Nyt lauennut tilanne on ensimmäinen kerta sitten vuonna 1988 Yleisradiossa käydyn työtaistelun, kun erimielisyys Journalistiliiton ja sen edeltäjän SSL:n sopimuksista on vaatinut lakkovaroituksen antamisen.

” Hankala työmarkkinatilanne ja päänavaajan asema kahlitsivat, mutta erityisesti ongelmia tuotti vastapuolen haluttomuus. Ennen sovittelua jäljellä oli enää 80 000 euron vuosikustannusta tarkoittava erimielisyys talossa, jonka liikevaihto on 280 miljoonaa. Onneksi  tekstikohdista sovittiin neuvotteluissa, ja niiden osalta tulokseen voi olla jopa tyytyväinen. Esimerkiksi työterveysetujen heikennys torjuttiin”, Arto Nieminen sanoo.

Journalistiliitto ja VKL käyvät parhaillaan neuvotteluja lehdistön alan sopimuksesta, jonka piirissä on noin 5000 journalistia. Nykyinen sopimus on voimassa 30.4. asti.

 

Lisätietoja:

SJL/puheenjohtaja Arto Nieminen, puhelin 0400 – 981 957

MOT/puheenjohtaja Sari Korpela-Välisaari, puhelin 050-395 6099

Luottamusmies Kari Pyrhönen, puhelin 0400-894 091


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.