Uutiset / 13.09.2011

Meksikon toimittajamurhat järkyttävät

Marcela Yarce, 48, ja Rocio González, 48, olivat ensimmäiset naistoimittajat, jotka pääkaupungissa on tapettu sen jälkeen, kun joulukuussa 2006 valtaan tullut presidentti Felipe Calderón lähetti armeijan sotimaan huumeita vastaan.

Yarce kuului vallan korruptiota arvostelleen Contralínea-lehden perustajiin ja työskenteli viime ajat lehden viestintäpäällikkönä.

González oli Meksikon suurimman tv-kanavan Televisan entinen reportteri, joka pyöritti nykyisin omaa valuutanvaihtoyritystään.

Naisten alastomat, sidotut ja suukapuloidut ruumiit löydettiin puistosta köyhässä Iztapalapan kaupunginosassa tunteja sen jälkeen, kun perheet olivat ilmoittaneet heidät kadonneiksi. Uhrit oli kuristettu ja heitä oli hakattu.

Suru lamauttaa

"Meksikon journalisteilla on suruaika näiden ja kaikkien muiden ammattikuntaan kohdistuneiden murhien vuoksi", toimittajien perustama Los Queremos Vivos (Haluamme heidät elävinä) -liike viesti avoimessa kirjeessään Méxicon pormestarille Marcelo Ebrandille.

Naisten murhien tuomitsijoihin yhtyivät muut toimittajajärjestöt, naisliikkeet ja poliitikot laidasta laitaan. Toimittajat ovat nyt sokin lamaannuttamia toisin kuin 2010, jolloin neljän journalistin kidnappaus synnytti laajimmat ammattikunnan järjestämät mielenosoitukset Meksikossa.

"Joka päivä tapahtuu jotain vielä kauheampaa kuin edellispäivänä", eräs radiotoimittaja kuvaa. "Seuraamme tilannetta vatsa kipeänä, ajatellen läheisiämme ja maatamme. Surua ja raivoa. Mitä voimme tehdä tämän murheellisen yhdistelmän kanssa", hän kysyy.

Väkivalta kiihtyy

Väkivallan kierre on vain pahentunut Calderónin huumesodan aikana. Neljän vuoden aikana on kuollut 40 000 ihmistä huumeisiin liittyvässä väkivallassa ja 10 000 on "kadonnut". 700 000 on joutunut pakenemaan kotoaan ja lukuisat ovat loukkaantuneet, vammautuneet ja jääneet leskeksi tai orvoksi.

Meksikon itärannikon Veracruzissa surmattiin heinäkuun lopulla Notiver-lehden toimittaja Yolanda Ordaz. Hän oli 14. Meksikossa tänä vuonna ja kolmas Veracruzissa parin kuukauden aikana tapettu journalisti. Lisäksi 13 toimittajaa oli kateissa. Ensimmäinen "kadonnut" naistoimittaja on Zamoran kaupungissa työskennellyt María Esther Aguilar, josta ei ole kuultu marraskuun 2009 jälkeen.

Naistoimittajiin kohdistuvat uhkaukset ovat yleistyneet viime aikoina Meksikossa, jonka YK luokittelee maailman 3. vaarallisimmaksi maaksi toimittajille. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että hyökkäyksistä toimittajia vastaan kohdistuu naisiin 13-20 prosenttia.

Ihmisoikeuksia loukataan

Viime viikkoina väkivalta on levinnyt myös aiemmin verrattain rauhallisille alueille.

Yhteiskuntaa pelotellaan terrorin avulla, pelon hallintaan erikoistunut Méxicon autonomisen yliopiston professori Clemencia Correa sanoo.

"Pelon logiikka on voimakas vallan väline. Se edistää autoritaarisuutta ja laillistaa ihmisoikeuksien loukkaukset turvallisuuden nimissä", yliopiston oikeustieteen tutkija Verónica Martínez jatkaa.

Se näkyi esimerkiksi elokuun lopulla Veracruzissa. Siellä pidätettiin kaksi henkilöä, jotka levittivät Twitterissä väärää tietoa kouluun kohdistuvasta uhasta. Toinen heistä on toimittaja María de Jesús Bravo, joka ehti myös twiitata hyökkäyshuhun olleen väärä. Häntä uhkaa silti syyte terrorismista ja sabotaasista, josta voi saada 3-30 vuotta vankeutta.

"Veracruzin vakava turvallisuuskriisi ei johdu Twitteristä, vaan viranomaisten ammattitaidottomuudesta", ihmisoikeusjärjestö Article 19 kommentoi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.