Uutiset / 25.05.2015

Media vainon kohteena Burundissa

New York (IPS – Lisa Vives) Vallankaappausyrityksestä täpärästi selvinnyt Burundin presidentti Pierre Nkuruziza on käynyt niiden viestimien kimppuun, jotka raportoivat ahkerasti hänen vastustajiensa toiminnasta.

Nkuruziza oli Itä-Afrikan maiden kokouksessa Tansaniassa 13. toukokuuta, kun vaikutusvaltainen kenraali Godefroid Niyombare ilmoitti radiossa syrjäyttäneensä hänet. Burundissa oli kuohunut useita viikkoja, kun kansalaiset protestoivat Nkurunzizan aikeita pyrkiä perustuslain vastaisesti kolmannelle kaudelle.

Nkuruziza palasi heti kotimaahansa, erotti puolustus- ja ulkoministerin ja kävi median kimppuun.

Pääkaupungissa Bujumburassa hyökättiin ainakin neljälle radioasemalle ja yhtä sanomalehteä uhkailtiin niin, että se joutui lopettamaan ilmestymisensä, kertoo Committee to Protect Journalists.

”Kehotamme Burundin viranomaisia ja kansalaisia kunnioittamaan journalistien ja median roolia näinä epävarmoina aikoina, jolloin luotettava tiedonsaanti on olennaisen tärkeää”, CPJ:n Afrikan ohjelmakoordinaattori Sue Valentine sanoo.

”Hyökkääminen viestimien kimppuun ei ole koskaan ratkaisu, eikä varsinkaan silloin, kun kansalaisten täytyy saada tietää, mitä heidän ympärillään tapahtuu ja vallanpitäjien pitäisi kuunnella kansalaisia”, hän jatkaa.

Tunnistamattomien henkilöiden kranaattitulituksen kohteeksi joutuivat yksityiset radioasemat Bonesha FM, Reneissance Radio and Television, Radio Isanganiro ja African Public Radio. Toisen tiedon mukaan African Public Radion toimitus poltettiin maan tasalle. Kaikki asemat hiljenivät hyökkäyksen jälkeen.

Radio on burundilaisten tärkein uutisväline. Vuoden 2013 tilaston mukaan internetyhteys oli vain 1,3 prosentilla asukkaista.

Burundi parlamenttivaaleja on lykätty viikolla 2. päivään kesäkuuta ja presidentinvaalit on määrä pitää 26. kesäkuuta.

Viikonloppuna levottomuuksien pelättiin kiihtyvän uudelleen, kun pienen oppositiopuolueen johtaja murhattiin ja oppositio vetäytyi neuvotteluista hallituksen kanssa. Yli 100 00 ihmistä on jo paennut maasta.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.