Uutiset / 11.12.2023

Media-ala huolissaan mainosrahan valumisesta ulkomaisille jäteille

Journalistiliitto on yhdessä Kärkimedian, Uutismedian liiton ja Suomalaisen työn liiton kanssa mukana kampanjassa, joka muistuttaa kotimaisesta uutismediasta ja sen merkityksestä. Sanomalehtiin mainostilaa myyvän Kärkimedian käynnistämä kampanja puhuttelee etenkin mainostajia.

Mainontaan varatun rahan käyttäminen suomalaiseen uutismediaan tukee suomalaista työtä sekä luotettavaa ja riippumatonta uutistuotantoa ja journalismia. Digitaalisessa mainonnassa kansainväliset jätit vievät jo leijonanosan kaikista mediapanostuksista.

Kotimainen uutismedia, niin paikallinen kuin valtakunnallinen, on Journalistiliiton mukaan avainasemassa faktapohjaisen, kansalaisten arjen kannalta merkittävän tiedon tuomisessa kansalaisille. Suomalaiset luottavat kotimaiseen mediaan ja sen rooli esimerkiksi kriisitilanteiden viestijänä ja huoltovarmuuden ylläpitäjänä on erittäin suuri.

Vuodesta 2017 ulkomaiset toimijat ovat kasvattaneet osuuksiaan suomalaisesta mediarahasta peräti 152 prosenttia. Kotimaisten toimijoiden kasvu on ollut 28 prosenttia. Vuonna 2022 Suomessa yritykset panostivat sosiaalisen median mainontaan ja hakukonemainontaan jopa 2,5-kertaisen määrän verrattuna vuoteen 2017.

Kärkimedian mukaan vuonna 2022 kotimaisten sanoma- ja kaupunkilehtien digitaalisiin palveluihin käytettiin mainoseuroja 113 miljoonaa, sosiaaliseen mediaan 227 miljoonaa ja hakukonemainontaan 231 miljoonaa.

Kaupallinen media on tilausmaksujen lisäksi riippuvainen mainoseuroista. Suomessa ei ole samanlaista suoraa mediatukea kuin useimmissa muissa Pohjoismaissa. Mainostaminen suomalaisessa uutismediassa tukee sitä, että pystymme jatkossakin ylläpitämään suomalaisten journalistien tekemiä uutisia suomalaisten omista aiheista suomalaisille.

Lisää kampanjasta kotimainenmedia.fi


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.