Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Luova ala vaatii parannuksia tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden asemaan

Luovan alan tekijöitä edustava Tekijäfoorumi vaatii nykyistä voimakkaampia toimia tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden aseman parantamiseksi. Foorumi on huolissaan siitä, että parhaillaan Suomessa käyttöönottovaiheessa oleva EU:n tekijänoikeusdirektiivi ei tuo kaivattua parannusta. Tekijöiden suojaksi tarkoitetut toimenpiteet uhkaavat vesittyvän suomalaiseen lainsäädäntöön vietynä.

Tekijäfoorumin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla käydyissä keskusteluissa on käynyt selväksi, että EU-direktiivin soveltamisessa Suomen lainsäädäntöön on näkemyseroja luovan alan tekijöiden ja sisältöjä käyttävien toimijoiden, esimerkiksi mediayhtiöiden välillä. Direktiivin toteutus Suomessa ei vastaa sitä, mitä direktiivi vaatisi.

Foorumi vaatii tilanteen ratkaisemiseksi poliittista tahtoa. Direktiiviä ei pidä soveltaa suomalaiseen lainsäädäntöön niin, että tekijöiden suojaksi säädetyt asiat vesittyvät, kuten nyt on käymässä. Tavoitteena pitää olla kotimainen laki, joka parantaa konkreettisesti tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden asemaa.

Journalistiliitto on Tekijäfoorumin jäsenjärjestö. Lisätietoja Tekijäfoorumista.

Eduskunnan julkaisema tietopaketti direktiivistä: https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/tietopaketti-tekijanoikeusdirektiivin-dms-direktiivin-toimeenpanosta.aspx

EU-direktiivi tekijänoikeudesta: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32019L0790