Uutiset / 30.04.2010

Luottamusmiespalkinnot yt-sankareille

Luottamusmiespalkintoja myönnettiin peräti neljä, joka osaltaan kertoo viime vuoden yt-neuvottelukierteestä. Liittohallituksen myöntämät palkinnot perustuvat palkittujen omien työtoverien esityksiin.

Hyytiäinen käänsi kivetkin
kahdella yt-kierroksella

Erja Hyytiäinen on työskennellyt Turun Sanomien vara-luottamusmiehenä 2000-luvun alusta ja pääluottamusmiehenä vuodesta 2005 lähtien. Erjan työehtosopimuksen tuntemus on rautaa. Pieniin ongelmiin vastaus löytyy yleensä heti. Jos asia on kimurantimpi, Erja selvittää sen ja palaa asiaan, toteavat ehdotuksen tehneet työtoverit.

Vuonna 2009 Turun Sanomissa käytiin kaksi yt-neuvottelukierrosta. Yt-kierrosten päätökset olivat toimitukselle raskaita, mutta ilman Erjaa ne olisivat olleet vielä raskaampia. Jälleen kerran Erja pisti itsensä likoon. Hän luki työsopimuslakia yökaudet ja huolehti, ettei yksikään kivi jäänyt kääntämättä työnantajan supistamisehdotusten kyseenalaistamiseksi.

Joukkonsa hän piti ajan tasalla koko yt-prosessin ajan; jokaisen neuvottelun jälkeen hän jaksoi raportoida tilanteesta toimitusosaston jäsenille. Erja jaksoi huolehtia myös heistä, jotka neuvottelujen jälkeen menettivät työpaikkansa. Hän kaivoi tietoa eläkkeistä ja työttömyysturvasta ja yritti varmistaa, että jokaisen henkilökohtainen arki sujuisi rankan prosessin jälkeen.

Aho-Pynttäri edusti
konsernin pienlehtiväkeä

Kuortanelainen Juha Aho-Pynttäri on pitkän linjan journalisti, joka on ollut uskollinen niin kotiseudulleen kuin työnantajalleen. Halu vaikuttaa yhteisiin asioihin tempaisi Juhan jo mukaansa jo uran alussa. Varapääluottamusmiestehtävä alkoi 1981 ja vuonna 1983 oli vuorossa yhä jatkuva pesti pääluottamusmiehenä.Ilkka-konsernissa tapahtunut kustannusyhtiöiden yhteen liittäminen teki Juhasta I-Medioiden paikallislehtien pääluottamusmiehen vuoden 2009 alusta. Hän on toiminut myös pitkään alueluottamusmiehenä.

Vuonna 2009 Juhan panos konsernin yt-neuvotteluissa oli ratkaiseva. Juhan argumentointikyky neuvotteluissa, joita käytiin noin 35 hengen voimin, oli ihailtavaa. Hän oli yksi työntekijäpuolen merkittävimmistä neuvottelijoista ja säilytti niin maltillisuuden kuin tasapuolisuuden raskaissa keskusteluissa loppuun saakka, toteavat ehdottajat.

Tuija Mäkinen
sai johdon kuuntelemaan

Oululaisessa Kalevassa vuosi 2009 oli raskasta aikaa. Kevään yt-neuvottelujen jälkeen Kajaanin, Rovaniemen ja Helsingin aluetoimitukset lakkautettiin. Aluetoimituksissa viiden henkilön työsuhde päättyi. Syksyn yt-kierroksen tuloksena puolestaan toimituksesta vähennettiin 14 henkilöä.

Tuija Mäkinen hoiti esimerkillisen hyvin pääluottamusmiehen tehtävänsä. Mäkinen pystyi ansiokkaasti pitämään toimituksen puolta yt-neuvotteluissa. Vaikka irtisanomisilta ei vältyttykään, hänen vahvan asiaosaamisensa ja neuvottelutaitojensa ansiosta toimitus sai työnantajalta kaikki saatavissa olevat myönnytykset.

Uutta organisaatiota luotaessa Mäkinen sai toimituksen johdon aidosti kuuntelemaan työntekijöiden näkemyksiä ja mielipiteitä. Yt-neuvottelujen aikana hän huolehti, että työntekijät saivat kaiken mahdollisen informaation ja avun niin Journalistiliitosta kuin työterveyshuollostakin. Hän järjesti muun muassa yhteistapaamisia liiton lakimiehen kanssa.

Vaikka vuosi oli pääluottamusmiehelle todella stressaava ja raskas, Mäkinen oli koko ajan tavoitettavissa, neuvoi ja opasti rauhallisesti, kuunteli ihmisten surua, pelkoa ja neuvottomuutta, tarvittaessa yötä päivää.

Firmat vaihtuivat,
Manu jatkoi

Manu Saarinen on luottamusmiehenä taistellut tämän päivän edunvalvonnan haastavimman painajaisen kanssa. Hänen edustamiaan jäseniä on ulkoistettu ulkoistamisen perään: ensin heidät myytiin MTV3:lta työskentelemään Dozo Oy:lle, sitten Director´s Cut:lle ja sitten Blue Media OY:lle.

Hän on osoittanut uskomatonta sitkeyttä kamppailussa ulkoistamisia, yritykseltä toiselle ulkoistettuja yt-neuvotteluja ja työehtojen merkittäviä heikennyksiä vastaan. Hän on malliesimerkki luottamushenkilöstä, joka omaa aikaansa säästämättä on toiminut pitkään toisten hyväksi .


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.