Uutiset / 31.01.2014

Lonka: Lehdistöön ei korotusta

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on tänään ratkaissut helmikuun alkuun 2014 sovitun lehdistön palkankorotuksen.

Journalistiliitto ja Viestinnän Keskusliitto sopivat viime kevään työehtoneuvotteluiden yhteydessä, että syksyn 2013 ns. yleinen linja määrää korotustason lehdistön 17 kuukauden sopimuskaudella.

Lonkan mukaan korotettavaa ei enää ole, sillä viime kesäkuussa tullut palkankorotus 0,7 % kattaa viime syksyn tupon tason.

Syksyn yleinen linja määräytyi sittemmin tehdyn työllisyys- ja kasvusopimuksen (tupon) mukaan. Tupon korotukset olivat yleiskorotuksina ensin 20 euroa ja sitten 0,4 %.

Lehdistössä kesäkuussa 2013 saatu 0,7 %:n yleiskorotus oli pohjalla ja se otettiin huomioon suhteessa tupotasoon.

Liitot yrittivät ratkoa tammikuun alussa korotustasoa keskenään. Yhteinen näkemys muodostui heti siitä, miten tupon 20 euron korotus muutetaan prosenteiksi. Sen sijaan erimielisiä oltiin siitä, sovelletaanko tupokauden pituudessa 22 vai 24 kuukautta.

SJL perusteli 22 kuukauden kautta sillä, että kyse on helmikuu-syyskuu 2014 välille tulevasta korotuksesta. Tupon mukaisesti tänä vuonna alkavat sopimukset määrittyvät 22 kuukauden mukaan. Jos taas sopimuskausi oli katkolla viime syksynä, tupo johti 24 kuukauden tupokauteen.

”22 kuukaudella korotettavaa löytyi vähän, joten SJL esitti luovasti pienintä mahdollista korotusta eli 0,1 %:ia ja sen siirtämistä tulevaan syksyyn. VKL taas lähti 24 tai 23 kuukaudesta eikä tehnyt omaa esitystä ratkaisuksi, ja näin päädyttiin sovittelijalle”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtakunnansovittelija tiivisti liittojen erimielisyyden juuri tuposopimuksen kuukausimääriin: 22 vai 24 kuukautta. Sovittelijan ratkaisu oli 23 kuukautta, mikä johti siihen, että keskimäärin lehdistön journalistit olivat jo saaneet tupon mukaiset korotukset.

”Lopputuloksesta voi sanoa, että mediaaniansioilla tupotaso täyttyy. Mitä enemmän euroissa tienaa, sitä enemmän 0,7 % tuottaa euroja suhteessa tupon 20 euron ja 0,4 %:n korotuksiin. Sen sijaan monilla taulukkopalkkalaisilla tupon yleinen korotustaso ei täyty”, sanoo Savolainen.

”Sovittelija huomautti osapuolia , että itsekin olisitte voineet sopia asian toisin”, sanoo liiton puheenjohtaja Arto Nieminen. Sopimista on luvassa jo syksyllä, sillä lehdistön sopimuskausi on voimassa syyskuun loppuun. Tulevat neuvottelut käynnistyvät hetimiten kesälomien jälkeen.

Vaikka palkankorotuksia ei tule, vuorolisiä korotetaan helmikuun alusta 0,7%. Vuorolisäkorotustaulukko löytyy lehdistön tes-sivulta: Edunvalvonta » Työehtosopimukset » Lehdistö .

 

Lisätietoja

  • Puheenjohtaja Arto Nieminen 0400 981 957
  • Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen 050 534 2485

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.