Uutiset / 27.03.2024

Liitto vahvistaa luottamushenkilöiden osaamista itsensätyöllistäjien asioissa

Journalistiliiton luottamushenkilöille suunnatuissa koulutuksissa on nyt mukana pysyvästi myös itsensätyöllistäjiin liittyvää asiaa. Taustalla on tavoite siitä, että luottamushenkilöt voivat aiempaa paremmin tukea myös itsensätyöllistäjiä.

”Kyse on siitä, että kun itsensätyöllistäjille tulee kysymyksiä työn tekemisestä tietylle mediatalolle, hän voi olla yhteydessä talon luottamushenkilöön. Tämä tuntee talon tavat, käytännöt ja henkilöt”, sanoo itsensätyöllistäjien asioista vastaava liiton työehtoasiantuntija Hanna Zidan.

Yhteyttä voi ottaa jo ennen työn aloittamista, sen aikana tai jälkeenpäin palkkioon ja muihin etuihin tai sopimusasioihin liittyvissä asioissa. Myös määräaikaisuuteen tai harjoittelujaksoon liittyen.

Muun muassa lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimuksissa on kirjaus, että pääluottamushenkilöllä on oikeus saada tietoa siitä, miten mediatalo käyttää freelancer-työtä. Jos luottamushenkilö ei osaa vastata johonkin kysymykseen, hän pystyy ohjaamaan eteenpäin Journalistiliiton asiantuntijoille.

”Liittoon suoraan kannattaa olla yhteydessä, jos itsensätyöllistäjä tarvitsee neuvoja palkkion muodostumisesta ja siitä, mitä kuluja palkkion tulee kattaa”, Zidan kertoo.

Myös silloin voi olla liittoon yhteydessä, jos on hankaluuksia saada sovittua palkkiota tai haluaa tietoa avustajasopimuksen tekemisestä. ”Liitto osaa neuvoa myös tekijänoikeusasioissa ja yrittäjän eläkevakuutusasioissa sekä veroasioissa.”

Itsensätyöllistäjä voi olla yhteydessä myös mediatalon pientoimitusosaston alueluottamushenkilöön. Myös liiton alueellinen yhdistys voi olla hyödyllinen, lista yhdistyksistä yhteystietoineen löytyy liiton sivuilta.

Katso kootut ohjeet aiheesta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.