Uutiset / 04.05.2016

Liitto auttaa rikosilmoituksen tekemisessä MV-lehdestä

Poliisi ilmoitti tällä viikolla tiivistävänsä yhteistyötään syyttäjän kanssa liittyen MV-lehden toimintaan ja sen laillisuuteen liittyvässä tutkinnassa. Poliisi epäilee verkossa julkaistavan MV-lehden julkaisseen paljon juttuja, jotka ovat mahdollisesti perättömiä, vääristeltyjä tai tekijänoikeuksia rikkovia.

Poliisi kehottaa mahdollisen rikoksen uhriksi joutuneita tekemään asiasta rikosilmoituksen oman kotipaikan poliisilaitokselle toukokuun aikana.

Myös moni journalisti on voinut joutua rikoksen uhriksi. MV-lehden on kerrottu esimerkiksi julkaisseen luvatta toimittajien juttuja ja kuvia sekä näiden yksityiselämää koskevia tai loukkaavia väitteitä.

Journalistiliitto kehottaa jäseniään, jotka epäilevät joutuneensa MV-lehden tekemän rikoksen uhriksi, tekemään rikosilmoituksen. Tarvittaessa liitto neuvoo ja muutoin auttaa jäseniään ilmoituksen tekemisessä.

Rikosilmoituksen tekijää pyydetään ottamaan yhteyttä joko liiton lakineuvontapuhelimeen numeroon 044 7555 000 (arkisin klo 13−16), sähköpostiosoitteeseen lakimies(at)journalistiliitto.fi tai lakimies Jussi Salokankaaseen (yhteystiedot osoitteessa http://www.journalistiliitto.fi/yhteystiedot/tyoehtoyksikko/ ).

MV-lehdestä on tehty Suomessa useita kymmeniä rikosilmoituksia. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat muun muassa kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, rahapelirikos ja tekijänoikeusrikos.

Poliisi muistuttaa, että vihapuhe netissä voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Rikosnimikkeenä vihapuhe voi olla esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus tai törkeä kunnianloukkaus.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.