Uutiset / 09.04.2014

Kuuban nuorten sieluista taistellaan somessa

Pyrkimyksenä oli horjuttaa Raúl Castron hallitusta ja lopulta kaataa se. Rahat loppuivat kuitenkin kesken, ja verkko ylsi huipussaan 40 000 käyttäjään.

Amerikkalaisilla ja Kuuban hallituksella on sama tarkoitus: saada nuoret toimimaan oman tahtonsa mukaan, sanoo 29-vuotias kuubalainen toimittaja Antonio Rodríguez. Hän aikoo muuttaa isänsä perässä Yhdysvaltoihin taloudellisista syistä.  

Rodríguezin mukaansa Kuuban nykynuoria ärsyttävät yhtä lailla tekstiviestit, joilla Kuuban hallitus kehottaa heitä vappumarssille, kuin amerikkalaisilta tuleva yllytys protesteihin. 

”Nuoret ovat luonnostaan kapinallisia. He vievät sosiaalisia muutoksia eteenpäin, ja siksi heitä pommitetaan viesteillä”, Rodríguez pohtii. 

Hänen mukaansa nuorten protesti- ja lakkohenki on kuitenkin hiipunut päivittäisessä kamppailussa talousvaikeuksien kanssa.

 
Kriisiajan lapsia
 

Itsenä työllistänyt yrittäjä Miguel Castro, 32, muistuttaa, että Kuuban nykynuoret ovat varttuneet kriisiaikana, johon Kuuba vajosi Neuvostoliiton romahdettua 1991. 

Hänen mukaansa nuoret eivät ole sitoutuneet vuonna 1959 vallankumouksen tehneen sukupolven ihanteisiin eikä niitä ole mukautettu heidän tarpeisiinsa. 

Kuubalaisen tutkimuksen mukaan yhteiskunnalliset kysymykset ovat yhä tärkeitä yliopisto-opiskelijoille, mutta eivät vähemmän koulutetuille nuorille. Poliittinen osallistuminen jäi hännille kysyttäessä nuorten kiinnostuksen kohteita. 

Washingtonissa toimivan National Security Archive julkistaa ei-salaisia Yhdysvaltain valtion asiakirjoja. Sen Latinalaiseen Amerikkaan erikoistunut tutkija Peter Kornbluh pitää Kuuban nuoria täydellisenä kohderyhmänä ZunZuneolle, jonka etuihin kuului etätoteutus. 

”Kaikki tutkimukset osoittavat, että Kuuban nuoret ovat etääntyneet vallankumouksesta, jonka etuja he eivät ole koskaan nähneet. Heitä kiinnostavat kommunikaatio ja nykyaikainen maailma”, hän vakuuttaa. 

Rajoitetut yhteydet

ZunZuneo – nimi viittaa kolibrien ääntelyyn – rakentui tekstiviesteille ja käytti hyväkseen sitä, että Kuuba rajoittaa kansalaistensa puhelin- ja nettiyhteyksiä. 

Toukokuussa 2012 Venezuela ilmoitti, että vedenalainen valokuitukaapeli Kuubaan oli valmistunut. Kuuban johto vaikeni asiasta yli puoli vuotta, eikä merkittävää yhteyksien paranemista ole havaittu senkään jälkeen. 

Valtio on kuitenkin avannut 145 nettikahvilaa, joissa pääsee kallista maksua vastaan myös kansainväliseen nettiin. Maaliskuussa helpotettiin kännykän omistajien sähköpostiyhteyksiä. 

Kuubassa on asukkaita 11,2 miljoonaa, kännyköitä 2 miljoonaa ja lankapuhelimia 1,3 miljoonaa. 

ZunZuneo rahoitettiin 1,6 miljoonalla dollarilla, jotka oli budjetoitu tarkemmin määrittelemättömään Usaidin projektiin Pakistanissa. Verkon käyttäjät eivät tienneet, että sen taustalla oli Yhdysvaltain ulkoministeriön alainen virasto, ja että sen avulla kerättiin tietoja myöhempää käyttöä varten. 

”Kyseessä on moderni versio CIA:n salaisesta propagandaoperaatiosta. Mukana on klassisesti peiteyhtiöitä, monikansallisia toimijoita ja salaisia pankkitilejä”, Kornbluh kertoo. 

ZunZuneon paljasti uutistoimisto AP. Sen mukaan tarkoituksena oli koota noin 200 000 käyttäjän kriittinen massa ennen kuin aloitettaisiin avoimesti poliittinen viestintä kuubalaisen arabikevään yllyttämiseksi. 

”Usaid saa joka vuosi 20 miljoonaa dollaria Kuuban demokratiaprojektiinsa ja sen on keksittävä luovia tapoja käyttää rahat. Tämä oli luovaa, mutta epäonnistui lopulta täysin”, Kornbluh tiivistää.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.