Uutiset / 11.12.2014

Koposelle ja Toijoselle Sananvapauden stipendi

Taneli Koponen ja Vesa Toijonen on palkittu Sananvapauden kunniastipendillä. Palkinto myönnettiin torstai-iltana 11.12. Journalistiliiton valtuuston syys- ja järjestäytymiskokouksen juhlaillallisella.

Taneli Koponen on viime vuosina tehnyt Aamulehdessä useita valtakunnallista huomiota saaneita uutisia. Yhteistä kaikille Taneli Koposen jutuille on laadukas tutkiva journalismi: oman uutisen kaivaminen asiakirjoista, huolellinen tietojen varmistaminen ja kaikkien osapuolten kuuleminen. Koponen työstää juttuhankkeita pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti. Hän ei jätä uutista ensimmäiseen skuuppiin vaan jatkaa aiheen seuraamista. Hän on myös testannut julkisuuslain voimaa pyytäessään viranomaisilta asiakirjoja. Journalistina Taneli Koposta voi kuvata termeillä sinnikäs, määrätietoinen, lahjomaton ja eettinen. Jokaisen ensiluokkaisen journalistin tavoin hän tekee työtä ennen kaikkea lukijoilleen.

Vesa Toijonen on yli 30 vuotta kestäneellä urallaan Yleisradiossa tehnyt suomalaisittain ainutlaatuista kansainvälistä journalismia. Hänen ohjaamiaan ja tuottamiaan dokumentteja on esitetty Ylen lisäksi vuosien varrella useilla festivaaleilla ympäri maailman. Viime vuodet Toijonen on työskennellyt Ulkolinja‐ohjelman dokumenttien tekijänä ja tuottajana. Toijonen on aina kamppailut vapaan ja korkeatasoisen journalismin ja dokumenttituotannon puolesta. Hän on kansainvälisen tason dokumentaristi, alallaan harvoja Suomessa. Toijonen on pitänyt ikkunat auki maailmaan tilanteessa jossa journalismin tarjoama maailmankuva vain tuntuu kutistuvan. Tämän lisäksi Toijonen on myös kouluttanut journalisteja mm. entisen Jugoslavian alueella ja tehnyt näin kehitysyhteistyötä omalla ammattitaidollaan.

Viimeksi, vuonna 2010, stipendillä palkittiin Hufvudstadsbladetin toimittaja Sylvia Bjon ja freelance-toimittaja Airi Leppänen.

Tilaisuudessa jaettiin myös Journalistiliiton ansiomerkit ansioista järjestötoiminnassa. Ansiomerkillä palkittiin Tuike Alitalo, Erkki Kupari, Aila-Liisa Laurila, Ismo Lehtonen, Pirjo Munck, Markku Peltonen, Matti Rutonen, Tomi Sihvo ja Anders Strandén.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.