Uusimmat

Koposelle ja Toijoselle Sananvapauden stipendi

Sananvapauden kunniastipendin saa liiton jäsen, joka on ”toiminut journalistina erityisen ansiokkaasti ja esimerkillisesti”. Stipendi on 5000 euron arvoinen, ja siihen liittyy myös Sananvapauden miekka. Samalla valtuuston juhlaillallisella myönnettiin SJL:n ansiomerkit yhdeksälle järjestöaktiiville.

Taneli Koponen ja Vesa Toijonen on palkittu Sananvapauden kunniastipendillä. Palkinto myönnettiin torstai-iltana 11.12. Journalistiliiton valtuuston syys- ja järjestäytymiskokouksen juhlaillallisella.

Taneli Koponen on viime vuosina tehnyt Aamulehdessä useita valtakunnallista huomiota saaneita uutisia. Yhteistä kaikille Taneli Koposen jutuille on laadukas tutkiva journalismi: oman uutisen kaivaminen asiakirjoista, huolellinen tietojen varmistaminen ja kaikkien osapuolten kuuleminen. Koponen työstää juttuhankkeita pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti. Hän ei jätä uutista ensimmäiseen skuuppiin vaan jatkaa aiheen seuraamista. Hän on myös testannut julkisuuslain voimaa pyytäessään viranomaisilta asiakirjoja. Journalistina Taneli Koposta voi kuvata termeillä sinnikäs, määrätietoinen, lahjomaton ja eettinen. Jokaisen ensiluokkaisen journalistin tavoin hän tekee työtä ennen kaikkea lukijoilleen.

Vesa Toijonen on yli 30 vuotta kestäneellä urallaan Yleisradiossa tehnyt suomalaisittain ainutlaatuista kansainvälistä journalismia. Hänen ohjaamiaan ja tuottamiaan dokumentteja on esitetty Ylen lisäksi vuosien varrella useilla festivaaleilla ympäri maailman. Viime vuodet Toijonen on työskennellyt Ulkolinja‐ohjelman dokumenttien tekijänä ja tuottajana. Toijonen on aina kamppailut vapaan ja korkeatasoisen journalismin ja dokumenttituotannon puolesta. Hän on kansainvälisen tason dokumentaristi, alallaan harvoja Suomessa. Toijonen on pitänyt ikkunat auki maailmaan tilanteessa jossa journalismin tarjoama maailmankuva vain tuntuu kutistuvan. Tämän lisäksi Toijonen on myös kouluttanut journalisteja mm. entisen Jugoslavian alueella ja tehnyt näin kehitysyhteistyötä omalla ammattitaidollaan.

Viimeksi, vuonna 2010, stipendillä palkittiin Hufvudstadsbladetin toimittaja Sylvia Bjon ja freelance-toimittaja Airi Leppänen.

Tilaisuudessa jaettiin myös Journalistiliiton ansiomerkit ansioista järjestötoiminnassa. Ansiomerkillä palkittiin Tuike Alitalo, Erkki Kupari, Aila-Liisa Laurila, Ismo Lehtonen, Pirjo Munck, Markku Peltonen, Matti Rutonen, Tomi Sihvo ja Anders Strandén.