Uutiset / 17.04.2014

Kaikki puhuvat sananvapaudesta: Vikes tekee!

Viestintä ja kehitys -säätiö aloittaa vuonna 2014 yhdeksännen toimintavuotensa sananvapauden ja paremman journalismin puolesta sekä parempien työolojen luomiseksi journalisteille kehitysmaissa ja lähialueilla. Hankkeemme ovat parantaneet satojen journalistien sananvapautta, ammattitaitoa ja työoloja viidellä mantereella.

Vuodesta 2005 Vikes on kanavoinut konkreettisiin hankkeisiin lähes neljä miljoonaa euroa. Tämä on ollut mahdollista suomalaisten journalistien ja journalistijärjestöjen sekä ulkoministeriön tuella. Yhteistyökumppanainamme eri maissa toimii luotettavia ja päteviä journalisteja ja järjestöjä, joiden panos on ollut ratkaiseva Vikesin hankkeiden onnistumiselle.

Suomalaisten journalistien tuki ratkaisee

Nyt alkaa olemassaolomme haastavin vuosi. Vuonna 2014 teemme kehitysyhteistyötä yhdessä paikallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa 11 projektin muodossa yhteensä 14 eri maassa neljällä eri mantereella.

Vikesillä on hankkeita köyhimmissä maissa ja sananvapauden kannalta maailman vaikeimmilla alueilla. Tarinateltta Afrikassa -hanke vie Suomessa menestyneen Tarinateltta-konseptin Afrikan köyhimpiin osiin. Somaliassa käynnistyvä suurhanke on meille luottamuksen osoitus mutta myös valtava varainhankinnan haaste.

Hankkeidemme vuosibudjetti on tänä vuonna yli miljoona euroa. UM rahoittaa hyväksymistään hankkeista 85%, mutta yksikään hanke ei toteudu ilman journalistien omaa 15%:n rahoitusta.

Tämän yli 100 000 euron omarahoitusosuuden joudumme hankkimaan itse eri lähteistä mm. rahankeräyksin ja myymällä taidegrafiikkaa. Journalistiliitto on delegoinut oman solidaarisuustoimintansa Vikesille ja tukee sitä journalistien solidaarisuusrahalla. Muistakin taustayhteisöistämme osa on jo budjetoinut pysyvän avustuksen Vikesille omarahoitusosuuden kartuttamiseksi.

Pienikin tuki, hattukeräykset ja syntymäpäivälahjoitukset auttavat paljon. Budjetoikaa yhdistyksenne tukiraha Vikesille. Toivomme myös, että taustayhteisöissämme tartuttaisiin ajatukseen työkavereiden haastamisesta kuukausilahjoittajiksi Vikesin hankkeiden tukemiseksi. Moni toimittaja antaa myös vapaaehtoisen työpanoksensa kouluttajana, hankkeiden arvoijana tai Vikesin hallituksen jäsenenä.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi!

Kymppi kuussa tekee 120 euroa vuodessa. Ulkoministeriön avustuksen ja kollegoiden vapaaehtoistyön avulla pystymme moninkertaistamaan tuon summan 1 500 euron arvoiseksi tueksi kehitysmaassa!

Yksinkertaisesti, pyydämme tukeanne. Tulemme mielellämme tilaisuuteenne kertomaan Vikesin toiminnasta. Lisää tietoa kaikista hankkeistamme (suomeksi ja englanniksi) löytyy Vikesin nettisivuilta.

Solidaarisuusterveisin,

  • Salla Nazarenko, toiminnanjohtaja
  • Juha Rekola, puheenjohtaja.

Rahankeräystili: DABAFIHH FI27 8000 1471 3503 07, luvan numero 2020/2013/4499.

 

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.