Uutiset / 15.04.2016

JSN: Veikkauksen voittajahaastattelut ovat piilomainontaa

JSN:n tiedote:

Julkisen sanan neuvosto tuomitsi käytännön, jossa tiedotusvälineet julkaisevat Veikkauksen tuottamia nimettömiin haastatteluihin perustuvia voittajatarinoita journalismina.

Neuvosto antoi 13.4. pidetyssä kokouksessaan langettavan päätöksen Iltalehdestä tehdystä kantelusta. Iltalehti oli kertonut kolmessa jutussaan Veikkaus Oy:n pelien voitoista ja voittajista. Jutut perustuivat kokonaan Veikkauksen tiedotteisiin, joissa voittajat esiintyivät nimettöminä. Lehti ei ollut itse haastatellut heitä.

Julkisen sanan neuvoston mielestä yhtiö pyrkii tiedotteillaan erilaisista pelivoitoista markkinoimaan omia tuotteitaan ja palveluitaan. Julkaisemalla voittajatarinoita ilman omaa toimituksellista panostaan lehti alistuu osaksi yhtiön markkinointia.

Neuvosto painotti, että tiedotteiden käyttäminen journalistien tietolähteenä on normaali käytäntö. Mainostajan tuottamien anonyymien haastattelujen julkaiseminen on kuitenkin toimituksellisen päätösvallan luovuttamista ulkopuolisille, koska toimittaja ei voi päättää, mitä kysytään ja mitä materiaalia vastauksista valitaan julkaistavaksi eikä pysty varmistamaan niiden todenperäisyyttä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen. Vastaavia nimettömiä voittajahaastatteluja on julkaistu myös muissa lehdissä, mutta tapausta käsiteltiin Iltalehden osalta, koska vain siitä oli tehty kantelu.

Päätöksessä linjattiin kuitenkin yleisemmälläkin tasolla sitä, miten tiedotusvälineet voivat käyttää mainostajien tuottamaa nimettömiin haastatteluihin perustuvaa materiaalia. Neuvoston mukaan kyseessä oli toimituksellisen päätösvallan luovuttaminen ulkopuolisille sekä piilomainonta.

JSN antoi 13.4. pitämässään kokouksessa viisi muutakin langettavaa sekä neljä vapauttavaa päätöstä. Päätökset löytyvät JSN:n sivuilta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.