Uutiset / 17.01.2017

JSN käsittelee neljä kantelua Terrafame-vyyhdistä

Julkisen sanan neuvosto on tehnyt käsittelyynotto- ja karsintapäätökset kaikista tähän mennessä tulleista niin sanotun Terrafame-vyyhdin kanteluista. Vyyhtiin liittyviä kanteluita on tullut viisitoista, joista kaksi on karsittu heti nimettöminä. Useat kantelut ovat liittyneet samoihin aiheisiin, joten JSN on yhdistänyt ja karsinut kanteluita. Käsittelyyn on otettu neljä eri aiheeseen liittyvää kantelua. Näistä kolme kohdistuu Yleisradioon ja yksi Suomen Kuvalehteen. Lisäksi JSN alkaa valmistella lausumaa, joka ottaa kantaa siihen, onko pääministeri Juha Sipilä rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta.  

Käsittelyyn otettiin kaksi samanaikaiseen kuulemiseen liittyvää kantelua

JSN on ottanut käsittelyyn samanaikaiseen kuulemiseen liittyvät kantelut sekä Suomen Kuvalehden että Ylen osalta. Kantelut kohdistuvat Suomen Kuvalehden verkkosivuillaan 30.11.2016 julkaisemaan juttuun ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen” sekä Ylen verkkosivuillaan 25.11.2016 julkaisemaan juttuun ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta”. Näiden osalta JSN selvittää muun muassa sitä, onko Journalistin ohjeiden kohtia 21 ja 22 rikottu, kun Ylen juttu julkaistiin ilman pääministeri Sipilän ja Suomen Kuvalehden juttu ilman Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläisen kommentteja. Kyseiset Journalistin ohjeiden kohdat ovat seuraavat: ”21. Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.” ”22. Ellei samanaikainen kuuleminen ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeen päin. Jos näin ei tehdä, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa.”  

Käsittelyssä myös virheen korjaaminen ja journalistinen päätösvalta

Ylen osalta JSN on ottanut käsittelyyn myös virheen korjaamiseen liittyvän kantelun. Kantelu kohdistuu siihen, onko 25.11. julkaistun jutun oikaisu tehty Journalistin ohjeiden mukaan. Neljäs kantelu kohdistuu siihen, onko Yleisradio rikkonut Journalistin ohjeita tai onko Ylen johto rajoittanut toimittajien sananvapautta Terrafame-aiheen käsittelyssä. Kantelu kohdistuu seuraaviin Journalistin ohjeiden kohtiin: ”1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.” ”2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.” ”3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.” Kanteluiden lisäksi neuvosto alkaa Terrafame-kokonaisuuden osana laatia lausumaa siitä, onko pääministeri Sipilä rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta. Lausuman tavoitteena on selventää Journalistin ohjeita sekä journalisteille, yhteiskunnallisille päättäjille että suurelle yleisölle. JSN ei tässä vaiheessa kommentoi kantelujen sisältöä tämän enempää. Päätöksiä 12.1. käsittelyyn otetuista kanteluista voi odottaa aikaisintaan helmikuussa.   Kommentit: Puheenjohtaja Elina Grundström 050 5410479

Lisätietoa: www.jsn.fi Tiedotteen toimitti JSN


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.