Kannanotot / 26.05.2023

Journalistiliitto: Sama korvaus samasta työstä

Journalistiliiton valtuusto vaatii samantasoista korvausta samasta työstä. Käytännössä freepalkkiot ovat pysyneet ennallaan ainakin vuodesta 2009. Freelancerit tekevät silti töitä toimituksissa ja alalla rinta rinnan työsuhteisten kanssa. Inflaatio kurittaa myös freelancereita. Kunnon korvauksiin velvoittaa myös uusi tekijänoikeuslaki: lain nojalla teoksen tai työn tekijälle on maksettava asianmukainen ja oikeasuhteinen korvaus. Euroopan komissio antoi syyskuussa suuntaviivat, joiden mukaan kollektiivinen neuvotteluoikeus on mahdollista myös itsensätyöllistäjille. Näistä linjauksista pidämme kiinni. Keväällä Journalistiliitto neuvotteli jo historiallisen av-käännösyritysten työehtosopimuksen, jossa sovittiin ensi kertaa Suomessa työehtosopimuksella yksinyrittäjien vähimmäispalkkiosta. Muutoksessa kyse on mannerlaattojen liikkeen kaltaisesta murroksesta työmarkkinoilla. Asian ympärillä käydään sekä laintulkinnallista että henkistä taistelua esimerkiksi Medialiiton ja toimeksiantajien kanssa. Työtä itsensätyöllistäjien kollektiivisen neuvotteluoikeuden eteen tulee jatkaa. Journalistiliitto tekee yhteistyötä muiden liittojen kanssa, jotta kollektiivinen neuvotteluoikeus toteutuu. Journalistiliitossa freelancereiden aseman parantaminen on kaikkien asia. Se on myös työsuhteisten etu.

Katso myös

Kaikki uutiset

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.