Uutiset / 20.12.2019

Journalistiliitto Korkeimman oikeuden päätöksestä: ”Korostaa lähdesuojan tärkeyttä”

Korkeimman oikeuden tänään antaman päätöksen mukaan poliisi ei voi hyödyntää toimittajan kodista takavarikoitua aineistoa Puolustusvoimia koskevassa tietovuodon rikostutkinnassa. Päätöksen mukaan aineiston käyttö voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen. Korkein oikeus kumosi aiemman hovioikeuden päätöksen aineiston hyödyntämisestä. Kyse oli Helsingin Sanomien toimittajan Puolustusvoimien Viestikoelaitoksesta tekemästä jutusta, joka julkaistiin joulukuussa 2017. Toimittajaa epäiltiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. ”Päätös korostaa journalistisen työn lähdesuojan tärkeyttä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”On hyvä, että asia on nyt testattu korkeimmassa oikeudessa. Kyse on merkittävästä ennakkopäätöksestä. Lähdesuoja on lehdistönvapauden ja yhteiskunnan demokratian kannalta ensiarvoisen tärkeä asia. Lähdesuoja takaa sen, että ihmiset uskaltavat paljastaa väärinkäytöksiä ja epäkohtia.” Viranomaisten toiminnan takia Suomen sijoitus viime vuoden Toimittajat ilman rajoja -järjestön kansainvälisessä lehdistönvapautta mittaavassa listauksessa heikkeni. Lähdesuoja vaarantui, kun poliisi takavarikoi toimituksellista aineistoa. Korkein oikeus päätti aiemmin, että kotietsintä oli laillinen. Nyt ratkaistiin, saiko toimittajan muistitikulla ollutta aineistoa käyttää tutkinnassa. KKO:n päätös https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1576742887583.html

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.