Uutiset / 22.02.2024

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Journalistiliiton entinen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut 88-vuotiaana. Hän toimi puheenjohtajana 1974-1992, jolloin liiton nimi oli Suomen Sanomalehtimiesten liitto. Nimi muutettiin Journalistiliitoksi vuonna 1992. 

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho esittää surunvalittelut liiton pitkäaikaisen puheenjohtajan kuoleman johdosta. 

“Esitän surunvalitteluni Anteron omaisille ja läheisille. Antero teki kunnioitettavan työn liiton ja sen jäsenten hyväksi. Hän todella omistautui työlleen ja hänen puheenjohtajakautenaan alan järjestäytymisaste nousi, kun jäsenmäärä kasvoi. Tämä vahvisti liiton asemaa yhteiskunnallisena vaikuttajana ja edunvalvojana,” Hanne Aho sanoo. 

Laine kuoli kotonaan keskiviikkona 21. helmikuuta. Hänen poikansa Janne Laine kertoi STT:lle, että Laine oli sairastanut jo useamman vuoden ajan.

Liiton entinen pääsihteeri Eila Hyppönen työskenteli Laineen kanssa koko tämän puheenjohtajakauden ajan. 

“Laine oli loistava puheenjohtaja. Karismaattinen ihminen ja joukkojen johtajana erinomainen”, Hyppönen sanoo.

Laineen kaudella lehdistön työehdot kehittyivät yleisesti ja alan palkkataso nousi merkittävästi. “Laine hän oli hyvin ay-henkinen ja piti tiiviisti yhteyttä liiton jäsenistöön. Hänen aikanaan kehittyivät erityisesti työehtosopimusten loma-, työaika- ja koulutusehdot”, Hyppönen sanoo. 

Lainen puheenjohtajakaudella Suomessa järjestettiin 1980-luvulla kaksi lakkoa, joista toinen katkaisi Yleisradion lähetykset kolmeksi viikoksi.

Laine oli myös kansainvälisen lehtimieskomitean jäsen sekä pohjoismaisen toimittajajärjestön NJS:n puheenjohtaja 1974–1979 ja 1985–1987. Toimittajana hän työskenteli Hymyn päätoimittajana sekä Ylellä Ajankohtainen kakkosessa.

Radio- ja televisiotoimittajien liitto liittyy SSL:ään. Puheenjohtajat Antero Laine (oikealla) ja Matti Santajärvi kättelevät. RTTL:n hallituksen jäsenet Marja-Leena Tuisku, Ilkka Pekkala, Hilppa Kimpanpää, Tatjana Sundgren ja Maija Dahlgren sekä SSL:n pääsihteeri Eila Hyppönen todistavat. Kuva: SJL/KA

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.