Uutiset / 30.04.2010

Jokinen palkittiin järjestöteosta, Mäkilälle kunniamaininta

Palkinto Vuoden järjestöteosta 2009 on myönnetty toimittaja Heikki Jokiselle.

Jokinen vaikutti merkittävästi siihen, että Journalistiliitossa etsittiin ja löydettiin uusia keinoja liiton edunvalvonnassa Sanoma News free-sopimusasiassa vuonna 2009.

Sanoma News free-sopimuksen torjumisessa käytettiin keinoina jäsenistön keräämistä yhteiseen taisteluun esimerkiksi sähköpostin, Facebookin, nettiadressin ja julkisuuden avulla. Rintamaan saatiin koottua 27 luovien alojen järjestöä.

Valtakirjojen keräämisellä saatiin luotua painetta SanomaNewsin saamiseksi neuvottelupöytään. Mielenosoituksella saatiin näkyvyyttä freelancereiden asialle ja Journalistiliitolle epätyyppisen työn tekijöiden puolustajana. Sopimuksen testaaminen Markkinaoikeudessa on myös historiallista, luovan työn tekijät eivät ole aiemmin testanneet lakia oikeudessa.

Kunniamaininta gradupiiristä

Kunniamaininnalla palkittiin journalistiikan tohtori, STT:n ulkomaantoimittaja Kimmo Mäkilä. Hän perusti kaikille HSY:n jäsenille avoimen gradupiirin, jossa hän auttaa ”melkein maistereita” gradun tekemisessä loppuun.

Uudessa avauksessa korostuu vapaaehtoistoiminta ja luovan aloitteellinen suhtautuminen järjestötoimintaan. Mäkilä on tuonut oman erityisosaamisensa yhdistyksen käyttöön ja sen jäsenten avuksi. Maisteriopintojen jääminen kesken on journalistien keskuudessa hyvin tavallista. Niiden loppuun saaminen voi vahvistaa monen toimittajan asemaa työmarkkinoilla.

Liittohallituksen myöntämät palkinnot julkistettiin Suomen Journalistiliiton valtuuston kevätkokouksessa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.