Uutiset / 11.02.2010

Järjestöt perustivat tekijäfoorumin

Luovan työn tekijöitä edustavat järjestöt perustivat keskiviikkona Helsingissä tekijänoikeusasioiden yhteistyöelimekseen tekijäfoorumin. Mukana perustamisvaiheessa oli 27 järjestöä, jotka edustavat tekijöitä ja esittäviä taitelijoita.

Foorumi keskittyy tekijänoikeuden sisältökysymyksiin. Se ennakoi ja seuraa alan tapahtumia ja reagoi aina kun siihen löytyy yhteinen tarve. Foorumin perustavat järjestöt haluavat vaikuttaa tekijänoikeusasioissa ja parantaa järjestöjen keskinäistä tiedonkulkua. Tarvittaessa tekijäfoorumi kokoaa yhteen alan järjestöjen toimet tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden tekijänoikeuksien puolustamiseksi. Foorumi voi tuottaa materiaaleja ja järjestää tilaisuuksia.

Journalistiliitto on ollut foorumin puuhamiehenä viimeaikaisen tekijänoikeuksiin kohdistuvien paineiden lisääntymisen vuoksi.

- Tekijäfoorumi on uusi työkalu tekijäjärjestöjen yhteistyössä. Se tarjoaa järjestöille luontevan tavan keskustella tekijänoikeuskysymyksistä yhdessä ja päättää mahdollisista yhteistoimista. Se ei korvaa mitään olemassa olevaa yhteistyöelintä eikä tee järjestöjen työtä niiden puolesta, korostaa Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Muodoltaan tekijäfoorumi on verkosto ilman turhaa byrokratiaa. Mitään järjestöä ei pakoteta osallistumaan yhteisiin toimenpiteisiin. Järjestöillä säilyy täysi itsenäisyys päättää resurssiensa käytöstä. Uusia vastaavia järjestöjä otetaan mukaan yhteisellä päätöksellä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.