Uutiset / 11.02.2010

Järjestöt perustivat tekijäfoorumin

Luovan työn tekijöitä edustavat järjestöt perustivat keskiviikkona Helsingissä tekijänoikeusasioiden yhteistyöelimekseen tekijäfoorumin. Mukana perustamisvaiheessa oli 27 järjestöä, jotka edustavat tekijöitä ja esittäviä taitelijoita.

Foorumi keskittyy tekijänoikeuden sisältökysymyksiin. Se ennakoi ja seuraa alan tapahtumia ja reagoi aina kun siihen löytyy yhteinen tarve. Foorumin perustavat järjestöt haluavat vaikuttaa tekijänoikeusasioissa ja parantaa järjestöjen keskinäistä tiedonkulkua. Tarvittaessa tekijäfoorumi kokoaa yhteen alan järjestöjen toimet tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden tekijänoikeuksien puolustamiseksi. Foorumi voi tuottaa materiaaleja ja järjestää tilaisuuksia.

Journalistiliitto on ollut foorumin puuhamiehenä viimeaikaisen tekijänoikeuksiin kohdistuvien paineiden lisääntymisen vuoksi.

- Tekijäfoorumi on uusi työkalu tekijäjärjestöjen yhteistyössä. Se tarjoaa järjestöille luontevan tavan keskustella tekijänoikeuskysymyksistä yhdessä ja päättää mahdollisista yhteistoimista. Se ei korvaa mitään olemassa olevaa yhteistyöelintä eikä tee järjestöjen työtä niiden puolesta, korostaa Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Muodoltaan tekijäfoorumi on verkosto ilman turhaa byrokratiaa. Mitään järjestöä ei pakoteta osallistumaan yhteisiin toimenpiteisiin. Järjestöillä säilyy täysi itsenäisyys päättää resurssiensa käytöstä. Uusia vastaavia järjestöjä otetaan mukaan yhteisellä päätöksellä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.