Uutiset / 18.03.2015

Iranissa vangitun amerikkalaistoimittajan kohtalo yhä auki

Washington (IPS – Jasmin Ramsey) Yhdysvaltalais-iranilainen toimittaja Jason Rezaian sai 12. maaliskuuta poissaolevana Yhdysvaltain lehdistöklubin John Abuchon -sananvapauspalkinnon. Rezaian on pisimpään Iranissa vangittuna ollut länsimainen toimittaja. Hänet pidätettiin heinäkuussa 2014.

Jason Rezaianilla, 39, on iranilainen isä ja yhdysvaltalainen äiti. Hän muutti Iraniin 2008 ja toimi muun muassa uutistoimisto IPS:n avustajana. Vuonna 2012 hänet nimitettiin Washington Postin Teheranin-toimituksen päälliköksi.

Rezaianin palkinnosta ilmoitti hänen veljensä Ali, jonka mukaan vieläkään ei ole selvyyttä, mistä Jasonia syytetään.

Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein neuvonantaja Mohammad Larijani sanoi marraskuussa Euronewsin haastattelussa, että Rezaian oli osallistunut journalismin rajat ylittävään toimintaan.

Iran ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta, ja Rezaiania odottaa oikeudenkäynti Iranin islamilaisessa vallankumoustuomioistuimessa, joka käsittelee kansalliseen turvallisuuteen liittyviä asioita. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan jutuilla on yleensä ideologinen tai poliittinen tausta ja tuomiot tapaavat olla ankaria.

Monipuolista raportointia

”Jasonin työ edellyttää, että hän tapaa paljon ihmisiä ja ymmärtää, mitä Iranissa tapahtuu pystyäkseen antamaan todenmukaisen kuvan sikäläisestä elämästä”, veli sanoo.

Hänen mukaansa Jason oli tyytyväinen elämäänsä Iranissa ja kannusti ulkomaalaisia tutustumaan maahan.

Rezaianin raportointi Iranista ei rajoittunut tyypillisiin aiheisiin, kuten ydinteknologiaan ja poliittiseen eripuraan, vaan hän paneutui maan kulttuuriin ja ihmisten arkeen. ”Hän näytti Iranista erilaisia puolia kuin ne, joille me Amerikassa normaalisti altistumme”, Ali Rezaian vakuuttaa.

”Jasonille on luontaista puhua kaikenlaisten ihmisten kanssa, esittää kysymyksiä ja yrittää löytää yhteisymmärrystä erilaisten näkemysten välille”, hän jatkaa.

Pidätyksensä jälkeen Rezaian on joutunut taistelemaan saadakseen hoitoa terveysongelmiinsa. Veljen mukaan pahinta oli kuitenkin viiden kuukauden eristys ennen kuin Jason sai sellitoverin.

Ydinohjelma etusijalla

Rezaianin vaimo, toimittaja Yeganeh Salehi pidätettiin yhtä aikaa miehensä kanssa, mutta hän vapautui lokakuussa takuita vastaan.

Rezaianin äiti Mary sai tavata poikansa Evinin vankilassa kahdesti joulukuussa. Sittemmin yhteydenpitoa perheenjäseniin on rajoitettu jyrkästi.

Yhdysvaltain lehdistöklubi lähetti maaliskuussa Iranin korkeimmalle oikeusviranomaiselle monien tunnettujen toimittajien allekirjoittaman vetoomuksen. Siinä epäiltiin, ettei Rezaian saa Iranin perustuslain mukaista oikeudellista suojaa.

Nettivetoomukseen Reazaianin vapauttamisen puolesta oli maaliskuun puolivälissä kertynyt liki 250 000 allekirjoitusta.

Rezaianin tapaus on jäänyt Iranin ydinohjelmaa koskevien neuvottelujen varjoon. Lopullisen sopimuksen toivotaan syntyvän kesäkuun loppuun mennessä.

”Rezaianin tapaus hankaloittaa Iranin suhteita ulkomaailmaan, mutta se jää todennäköisesti vähälle huomiolle, koska neuvottelut ydinohjelmasta ovat herkässä vaiheessa”, arvioi International Campaign for Human Rights in Iran -järjestön johtaja Hadi Ghaemi.

Rezaianin vapauttaminen vaatisi nykyistä kovempaa painostusta Irania kohtaan, hän sanoo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.