Uutiset / 11.12.2013

Iranin pakotteet sananvapauden esteenä

Salehi huomauttaa, että Yhdysvaltain Iraniin kohdistamat talouspakotteet estävät osaltaan tiedonsaantia ja ihmisoikeuksien toteutumista. ”Iranilaiset kärsivät teknologian vientikieltojen vuoksi.”

”Eräs vaikutusvaltainen iranilainen ystäväni pidätettiin ja häntä syytettiin vehkeilystä hallitusta vastaan. Pidätyksen jälkeen viranomaiset pääsivät käsiksi hänen sähköposteihinsa. Mies ei voinut kiistää syytöksiä, vaikka kyse oli yksityisestä kirjeenvaihdosta”, Salehi kertoo.

Vangittu käytti Yahoon meiliä, ja Salehi ystävineen on esittänyt kolmen vuoden ajan vetoomuksia Yahoolle, ettei se päästäisi Iranin johtoa käsiksi kansalaisten viesteihin. Lopulta uusi pääjohtaja lupasi parantaa suojausta.

Marraskuussa Iran teki länsivaltojen kanssa alustavan sopimuksen, jonka on määrä suitsia sen ydinohjelmaa ja loiventaa sanktioita asteittain. Salehi sanoo, että iranilaisilla on kuitenkin yhä vaikeuksia avata sähköpostitilejä pakotteiden takia.

Pakotteet sortajien puolella

Netin vapauden puolustajat painostavat Yhdysvaltoja ottamaan asian paremmin huomioon pakotteita määrätessään.

”Pakotteiden ei pitäisi edes tahattomasti toimia sortohallitusten hyväksi”, puolueettoman New America Foundation -ajatushautomon tutkija Danielle Kehl sanoo. Laitos julkisti joulukuun alussa raportin aiheesta.

Kehlin mukaan sanktioiden epäselvä määrittely on estänyt asukkaiden tiedonsaantia ja -välitystä kohdemaissa.

”Pakotteiden hyytävä vaikutus tuntuu yhä. Yhdysvaltain viime aikaiset toimet internetin vapauden turvaamiseksi Iranissa eivät ole riittäviä”, National Iranian American Councilin politiikasta vastaava johtaja Jamal Abdi sanoo.

Hänen mukaansa yritykset eivät hyödynnä uusia mahdollisuuksia, koska niitä ei kiinnosta tai ne pelkäävät riskejä.

Yhdysvaltain kattavien pakotteiden piirissä ovat muun muassa Kuuba, Pohjois-Korea, Sudan ja Syyria, mutta keskustelu käsittelee paljolti Irania, koska se on ollut esillä ydinhankkeidensa vuoksi ja tunnettu myös sananvapauden rajoituksista.

Raha ratkaisee

Pakotteisiin on tehty joitakin höllennyksiä viime vuosina. Toukokuussa Yhdysvallat päätti, että Iraniin saa viedä tietokoneohjelmia ja laitteita, jotka on tarkoitettu henkilökohtaiseen nettiviestintään, kuten chattiin tai sähköpostiin, tai valokuvien ja videoiden jakamiseen. Myös netin selaaminen ja bloggaus tulivat sallittujen listalle.

Aktivistien mukaan kansalaisille pitäisi sallia myös rahan liikuttelu. ”Pelkkä tuotteen salliminen ei tarkoita, että ihmiset voisivat käyttää sitä”, Salehi sano.

”Iranilaiset voivat nyt käyttää ilmaisohjelmia. Tärkeät virustorjunta- ja turvaohjelmat ovat kuitenkin   maksullisia, eivätkä yritykset saa käsitellä iranilaisilta tileiltä tulevaa rahaa”, hän selittää.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.